Γερμανία: Έπαινοι Μέρκελ για την ελληνική συμβολή στο προσφυγικό

Την συμβολή της Αθήνας στην προσφυγική κρίση εξήρε εκ νέου η Άνγκελα Μέρκελ. Στο πλαίσιο συνέντευξης της σε μέσα του περιφερειακού Τύπου της Γερμανίας η καγκελάριος επισήμανε ότι από το κλείσιμο του Βαλκανικού διαδρόμου και έως ότου τεθεί σε ισχύ η συμφωνία για το προσφυγικό με την Άγκυρα έφτασαν, σύμφωνα με την καγκελάριο, 45.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. «Τηρουμένων των αναλογιών, αυτό θα σήμαινε ότι η Γερμανία θα έπρεπε να υποδεχθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες 360.000 πρόσφυγες» υπογράμμισε η καγκελάριος. Όπως συμπεραίνει η Άγκελα Μέρκελ, αυτό δείχνει ποια είναι η συνεισφορά της Ελλάδας στο σημείο αυτό.

Η κ. Μέρκελ επέμεινε στην αναγκαιότητα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, τονίζοντας παράλληλα ότι η ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου δεν έχει προχωρήσει παντού στον βαθμό που θα το επιθυμούσε. «Το γεγονός ότι έως σήμερα έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα στην ΕΕ μόλις 3.000 πρόσφυγες δείχνει ότι τα κράτη-μέλη δεν κάνουν καθόλου αυτό που θα περίμενε κανείς από αυτά» επισήμανε.

Η καγκελάριος ζήτησε και «ενισχυμένη αφοσίωση στη Γερμανία» από τους πολίτες τουρκικής καταγωγής που ζουν εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα. Η Άνγκελα Μέρκελ δεσμεύεται ότι σε ανταπόδοση αυτής της αφοσίωσης η γερμανική πλευρά θα είναι ανοιχτή για τα ζητήματα τους και θα επιδιώκει την κατανόησή τους.

Σημειώνεται ότι αφορμή για την παρέμβαση της καγκελαρίου είναι η συζήτηση που ξεκίνησε στη Γερμανία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και τα μέτρα της τουρκικής κυβέρνησης ενάντια σε υποτιθέμενους υποστηρικτές των πραξικοπηματιών. Η συζήτηση αυτή τροφοδοτήθηκε προπαντός από τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων οπαδών του Ταγίπ Ερντογάν σε συγκέντρωση υπέρ του τούρκου προέδρου στην Κολωνία, όπως και από πληροφορίες ότι στη Γερμανία δραστηριοποιούνται περί τους 6.000 πληροφοριοδότες της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ).
Πηγή: Πηγή: Deutsche Welle