Επιστολή Νταβούτογλου προς Τσίπρα για τον Φετουλάχ Γκιουλέν

Επιστολή του τέως πρωθυπουργού της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία και τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό παρέδωσε την Τρίτη στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς.

Σύμφωνα
με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, στην επιστολή περιγράφονται οι κινήσεις του κινήματος Γκιούλεν και πώς αποσοβήθηκε το πραξικόπημα, και επισημαίνεται ότι ήταν «ασθενής η στήριξη της Δύσης προς την Τουρκία».

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να στείλει ένα μήνυμα στη Δύση, δια της πλαγιάς οδού, εκμεταλλευόμενος τις διεθνείς επαφές του Αχμέτ Νταβούτογλου. Πανομοιότυπη επιστολή φαίνεται ότι έχει σταλεί σε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Σημειώνεται ότι σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο Τούρκος πρέσβης εξέφρασε τη δυσφορία της Άγκυρας σχετικά με τη στάση της Δύσης μετά το πραξικόπημα, λέγοντας ότι η Δύση καθυστέρησε να στηρίξει την Τουρκία.

Παράλληλα ο κ. Ουράς, χαρακτηρίζει ως άδικες τις επικριτικές δηλώσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών για εκκαθαρίσεις που γίνονται στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.


Πηγή: skai.gr