Τσίπρας: Η Βουλγαρία είναι ο πλέον στενός μας εταίρος στα Βαλκάνια

Ως τον πλέον στενό εταίρο της Ελλάδας στα Βαλκάνια χαρακτηρίζει τη Βουλγαρία ο Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμά του στον Τwitter ενόψει της συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια.

Στόχος μας, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, είναι η αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός και ο Βούλγαρος ομόλογός του Μπόικο Μπορίσοφ είχαν σύντομο διάλογο σε εγκάρδιο και φιλικό κλίμα κατά την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα στον χώρο των εργασιών της συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου.

Υποδεχόμενος τον κ. Τσίπρα, ο κ. Μπορίσοφ τον ρώτησε για το ταξίδι του από την Αθήνα στη Σόφια, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να απαντά ότι ήταν καλό, όπως και ο καιρός, και ότι οι δύο χώρες είναι κοντά.

Σε ερώτηση του Έλληνα πρωθυπουργού εάν οι διακοπές του είναι κοντά, ο κ. Μπορίσοφ είπε ότι δεν υπάρχει χρόνος για διακοπές, καθώς υπάρχει πολλή δουλειά.

Η ατζέντα συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας

-Ενέργεια: Όσον αφορά στον τομέα της Ενέργειας, οι πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι η Βουλγαρία αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό εταίρο στο πεδίο της ενέργειας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τον ευρύτερο ενεργειακό σχεδιασμό των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στην ευρύτερη περιοχή στην κατεύθυνση της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας ενέργειας μέσω κυρίως των αγωγών TAP και IGB (Interconnector Greece-Bulgaria) και του αζέρικου φυσικού αερίου αλλά και του προς υλοποίηση σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί θα μεταφέρεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και θα διοχετεύεται στους αγωγούς TAP και IGB, καθιστώντας την Αλεξανδρούπολη και την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο.
-Πολιτικό/διπλωματικό επίπεδο: Στόχος της επίσκεψης του πρωθυπουργού είναι παράλληλα η αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου με τη Βουλγαρία, με έμφαση στα ζητήματα συνεργασίας και στις εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα, τις σχέσεις με τη Ρωσία.
-Οικονομία - Υποδομές: Βασικά σημεία αμοιβαίου ενδιαφέροντος αποτελούν επιπλέον η διασυνοριακή συνεργασία στις μεταφορές, η σιδηροδρομική σύνδεση Βάρνας-Αλεξανδρούπολης που θα ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο Πέλαγος (παρακάμπτοντας την Τουρκία και τα Στενά) ανοίγοντας προοπτική για το εμπόριο με τη Ρωσία. Επιπλέον, θα υπογραφούν συμφωνίες για τον τουρισμό, ενώ θα συζητηθεί και η συνεργασία στη διαχείριση των υδάτων του ποταμού Έβρου.
-Αμυντική συνεργασία: Της συνόδου προηγήθηκε η επίσκεψη του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου, με αντικείμενο την αμυντική συνεργασία, τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τον εκσυγχρονισμό των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων και την αμυντική βιομηχανία.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr