Σκουρλέτης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Ερωτηματικά εγείρουν οι δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη σχετικά με τη συμφωνία για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ κατά 17%, ενώ ο ίδιος έγινε αποδέκτης των ομαδικών πυρών της αντιπολίτευσης που τον κατηγόρησαν ότι με την τροπολογία του οδηγεί σε ναυάγιο την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, μετά και τις έντονες αντιδράσεις της αζέρικης SOCAR που αποτελεί τον υποψήφιο αγοραστή που κάνει λόγο για μείωση του 50% του Φορέα και άρα αλλαγή των συνθηκών.

«Αλήθεια επιμένετε για το 17% που έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ; Σήμερα που υπάρχει συμφωνία και προβλέπει βήμα προς βήμα την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας τι νόημα έχει η εμμονή να υπάρξει περαιτέρω ιδιωτικοποίηση στη ΔΕΗ» διερωτήθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, απαντώντας στον πρώην υπουργό Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος επέμεινε ότι το τεχνικό Μνημόνιο προβλέπει την πρόσληψη συμβούλου το Σεπτέμβριο με στόχο την ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ και τη μεταβίβαση του ΤΑΙΠΕΔ και της ΔΕΗ στο νέο Υπερταμείο. Περνώντας, δε, στην αντεπίθεση, προσέθεσε: «να καταλάβει ο κόσμος πώς είστε προσκολλημένοι σε ένα παρωχημένο νεοφιλελεύθερο μοντέλο και σε παλαιοκομματικά σχέδια που συμπράττατε με τη ΝΔ για να κάνετε τα εγκλήματα που ταλαιπωρούν σήμερα την κοινωνία. Εμείς θα ανατάξουμε την εθνική οικονομία».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, πάντως ζήτησε από τον κο Σκουρλέτη να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, καταλογίζοντάς του ότι με τη διαφωνία του στο ζήτημα της ΔΕΗ θα βάλει τη χώρα σε νέες περιπέτειες με τους Θεσμούς, θέτοντας σε κίνδυνο την αξιολόγηση.

 Αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, στον Υπουργό Περιβάλλοντος, ασκήθηκε δριμεία κριτική από σύσσωμη την αντιπολίτευση, με τους βουλευτές που έλαβαν το λόγο να εκφράζουν φόβους για επανάληψη του «σίριαλ Δρίτσας - COSCO» όπως σχολίασαν δηκτικά, αφού όπως σημείωσαν η τροπολογία οδηγεί σε υποτίμηση της περιουσίας του Φορέα.

Όλοι, δε, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το τι θα σημάνει πιθανή απώλεια των εσόδων που έχουν υπολογιστεί από την ιδιωτικοποίηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, προχωρώντας στην κοινή εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να συλλέξει τα αντίστοιχα έσοδα μέσω της επιβολής νέων φόρων.

Με αφορμή την κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Πάνο Σκουρλέτη και τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, σημείωσε: «Όταν λέει στον κ. Πιτσιόρλα ο υπουργός να κάτσει στα αβγά του είναι σαν να το λέει στον Πρωθυπουργό γιατί ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ είναι επιλογή του Αλέξη Τσίπρα. Ελπίζω μετά την ιλαροτραγωδία Δρίτσας – COSCO ελπίζω να μη ζήσουμε τη νέα ιλαροτραγωδία ΔΕΣΦΑ - Σκουρλέτης – SOCAR γιατί κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ».

Τον κίνδυνο να τιναχτεί στον αέρα η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, επισήμαναν και ο Κώστας Σσκρέκας από τη ΝΔ, καθώς και ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι, ενώ προβληματισμούς εξέφρασε και ο Δημήτρης Καμμένος από τους ΑΝ.ΕΛ, ζητώντας από τον αρμόδιο υπουργό να αποσαφηνίσει ότι η τροπολογία του δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια.

Τα πυρά της αντιπολίτευσης αφορούσαν στην τροπολογία του κου Σκουρλέτη με την οποία τροποποιείται ο μηχανισμός διαμόρφωσης των τιμών του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), με τον οποίο αναθεωρείται για τα έτη 2006-2015 ο Κανονισμός Τιμολόγησης Βασικών Δραστηριοτήτων του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου και η μεθοδολογία υπολογισμού του απαιτούμενου εσόδου, προκειμένου όπως υποστηρίζει ο υπουργός να μην αυξηθούν κατά 68% οι τιμές για τα νοικοκυριά και την εγχώρια βιομηχανία.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος σηκώνοντας το γάντι, χαρακτήρισε «σκανδαλάρα» τη συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης με τη SOCAR που όριζε όπως είπε ότι θα δώσει η εταιρία 400 εκατομμύρια ευρώ και θα πάρει πίσω 567 εκατομμύρια και υπεραμυνόμενος της πολιτικής του επιλογής, ισχυρίστηκε ότι δεν αλλάζει τους όρους της ιδιωτικοποίησης ώστε να την τορπιλίσει αλλά παρεμβαίνει όπου μπορεί νομότυπα.

«Χωρίς να παρέμβουμε στους όρους του διαγωνισμού και να τορπιλίζουμε τη συμφωνία ιδιωτικοποίησης. Αν και εμείς θα το κάναμε αλλιώς - θα επιλέγαμε το μοντέλο ΑΔΜΙΕ με 51% στο δημόσιο. Παρ’ όλα αυτά την κληρονομήσαμε αυτή την πολιτική, μας δέσμευσαν και την υλοποιούμε. Και παρεμβαίνουμε σε κάτι που μας επιτρέπει ο νόμος ώστε να μην εκτιναχτεί στα ύψη το κόστος της εγχώριας παραγωγής και υπονομευτεί. Δεν επεμβαίνουμε στα πάγια περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας, απλώς αφαιρούμε τα 200 εκατομμύρια ευρώ του δημοσίου που δεν ήταν ενσωματωμένα πριν στην περιουσία της. Παρεμβαίνουμε τελείως νομότυπα υπερασπιζόμενοι τα εθνικά συμφέροντα», υπογράμμισε ο Πάνος Σκουρλέτης.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά