Κόντρα Δένδια - Βίτσα για την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν Νίκος Δένδιας και Δημήτρης Βίτσας με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας προς τη χώρα μας για την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που προσγειώθηκαν στην Αλεξανδούπολη λίγες ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα.

«Δεν είπα ποτέ ότι ο Ερντογάν έχει δίκιο όπως είδα τίτλο εφημερίδας», υποστήριξε ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, επιχειρώντας να αποκρούσει τα βέλη βουλευτών της αντιπολίτευσης που του συνιστούσαν να προσέχει τα λόγια του. Ο ίδιος έκανε λόγο για σπέκουλα και εμμέσως για «μονταζιέρα».

Οι ισχυρισμοί του κου Βίτσα προκάλεσαν τη μήνη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, ο οποίος τον εγκάλεσε κατηγορώντας τον ότι έσφαλε προχωρώντας σε δηλώσεις για το αίτημα της Τουρκίας, αφού όπως υπογράμμισε είναι αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης να αποφασίσει βάσει του διεθνούς και εσωτερικού δικαίου.

« Είπατε ότι οι δικαστές θα αποφασίσουν αλλά χαρακτηρίζετε πάλι “ισχυρό και πολύ ισχυρό”το αίτημα της Τουρκίας. Να πείτε δεν έκανα καμία συζήτηση για κανένα αίτημα. Αν μπήκατε σε σχολιασμό του αιτήματος τότε το ατόπημα έγινε. Γιατί κανονικά δεν δικαιούστε να ξέρετε το περιεχόμενο του αιτήματος της Τουρκίας γιατί πάει στα δικαστήρια, Σηκωθείτε τώρα και πείτε “έσφαλα” γιατί σφάλατε», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας απευθυνόμενος στον κύριο Βίτσα.

Ο κος Βίτσας υπεραμυνόμενος αντέτεινε ότι δεν χαρακτήρισε «ισχυρό» το αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση από τη χώρα μας των 8 αξιωματικών αλλά όπως υποστήριξε το επιχείρημα της Άγκυρας.

«Με ρώτησαν ποια είναι πολιτικά η γνώμη μου και απάντησα ότι σε λίγη ώρα θα εξεταστεί το αίτημα πολιτικού τους ασύλου, αλλά το επιχείρημα έκδοσης από πλευράς Τουρκίας είναι ισχυρό - θα έλεγα πολύ ισχυρό, δηλαδή το γεγονός ότι υπήρξε απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας. Άρα θα εξεταστεί σε πρώτοκαι δεύτερο βαθμό και μετά θα αρχίσει η διαδικασία της εξέτασης του αιτήματος ασύλου. Αυτό είπα», κατέληξε ο Δημήτρης Βίτσας.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά