Κατανόηση Ομπάμα για τις ελληνικές θέσεις και «αιχμές» για τη στάση της Γερμανίας

Κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις αλλά και αιχμές το ρόλο της Γερμανίας στη διαχείριση της ελληνικής και ευρύτερα της ευρωπαϊκής κρίσης άφησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά τη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βαρσοβία, σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, όταν ο έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι η ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Ομπάμα του απάντησε ότι καταλαβαίνει, όμως σε αυτό το πεδίο υπάρχουν δυσκολίες με το Βερολίνο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να σημείωσε μάλιστα ότι η Ουάσιγκτον επί οκτώ χρόνια διαφωνεί με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το ποια είναι η διέξοδος από την κρίση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ενώ από το 2008 η αμερικανική οικονομία έχει αναπτυχθεί κατά 10% η Ευρώπη παραμένει στάσιμη.

Σύμφωνα πάντα με τις διαρροές της ελληνικής αποστολής, ο κ. Ομπάμα είπε ότι κατανοεί τις ελληνικές θέσεις κι ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλουν στην επίτευξη μίας συμφωνίας που θα οδηγεί στην ανάπτυξη, συμπληρώνοντας ότι ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού θα επισκεφτεί σύντομα την Αθήνα για περαιτέρω επαφές.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει επιβεβαιώσει τις εν λόγω διαρροές.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας φέρεται να εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του τόσο για τις προτάσεις του ΔΝΤ για μεταρρυθμίσεις όσο και για τη στάση των ευρωπαίων εταίρων απέναντι στο χρέος.

Ενόψει τη δεύτερης αξιολόγησης, που θα έχει ως επίκεντρο τα εργασιακά, π πρωθυπουργός είπε στον κ. Ομπάμα ότι η Αθήνα δεν μπορεί να δεχτεί το πακέτο μέτρων που προκρίνει το Ταμείο, προσθέτοντας ότι την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι αγνοούν τις συστάσεις του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο κ. Ομπάμα πάντως δεν δίστασε να κάνει και μία αιχμηρή αναφορά και για τη στενή σχέση της Ελλάδας με τη Ρωσία. Όταν ο κ. Τσίπρας του είπε ότι χρειάζεται να εργαστούμε για να λήξει ο πόλεμος στη Συρία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ του απάντησε αστειευόμενος ότι σε αυτό θα πρέπει να συμβάλει και «ο φίλος σου ο Πούτιν».

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και άρχισε με ένα αστείο του πλανητάρχη για το γεγονός ότι ο έλληνας πρωθυπουργός δεν φορά γραβάτα.

«Κι έμενα μου λένε να μην φοράω γραβάτα για να φαίνομαι νεότερος», είπε, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές διαρροές.
Πηγή: skai.gr