Χρέος, προσφυγικό και Κυπριακό στη συνάντηση Τσίπρα με Ομπάμα στη Βαρσοβία

Το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, η προσφυγική κρίση, η περιφερειακή σταθερότητα και το Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων, προσθέτοντας πως ο αμερικανός πρόεδρος ενθάρρυνε την ελληνική πλευρά να συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ακόμα πως ο κ. Ομπάμα επικρότησε τη συνεργασία της χώρας μας με την Τουρκία για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης και πρότεινε πιο μακροπρόθεσμη συνεργασία της Αθήνας με την Ουάσιγκτον σε θέματα άμυνας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του κ. Τσίπρα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν την ανάγκη η έξοδος από τη λιτότητα να συμβαδίσει με την «αποτελεσματική απομείωση του χρέους».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη θετική συνεισφορά των ΗΠΑ στο ζήτημα του χρέους και ζήτησε να συνεχιστεί η στενή συνεργασία με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ομπάμα εξέφρασε κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις και είπε πως ο κ. Λιού θα επισκεφτεί τη χώρα μας για σχετικές επαφές.

Αναφορικά με την προσφυγική κρίση, οι δύο άνδρες συζήτησαν το ρόλο της Ελλάδας στην αποτελεσματική διαχείριση των ροών αλλά και τη σημασία του ενεργού ρόλου του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την σημασία της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, με αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και κατάργηση των εγγυήσεων. Ο πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν την επιρροή τους προς κάθε κατεύθυνση για την εξεύρεση λύσης.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, με έμφαση να δίνεται στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Παρόντες ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.



Στην ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία, αν και στο χθεσινοβραδινό δείπνο των ηγετών, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν είναι νοητή χωρίς τη Ρωσία και ζήτησε να υπάρχει ανοικτός δίαυλος με τη Μόσχα.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών του NATO επικύρωσαν πάντως την ανάπτυξη τεσσάρων πολυεθνικών ταγμάτων στα κράτη της Βαλτικής και στην Πολωνία για την αποτροπή οποιασδήποτε επιθετικής ενέργειας της Ρωσίας.

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν ταχθεί υπέρ της σταδιακής χαλάρωσης των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία.

Ο κ. Ομπάμα, που παραδίδει την προεδρία τον ερχόμενο Ιανουάριο, υποστηρίζει τη συνέχιση των ποινών έως ότου η Μόσχα εφαρμόσει πλήρως την συμφωνία Μινσκ ΙΙ, που αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία.

Μήνυμα ότι τα 28 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ είναι «ενωμένα» απέναντι στη Ρωσία, έστειλε νωρίτερα σήμερα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλντεμπεργκ, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Μόσχα δεν αποτελεί ούτε «απειλή» ούτε «στρατηγικό εταίρο».

«Ισχυρή άμυνα και εποικοδομητικός διάλογος, αυτές είναι οι δεσμεύσεις πάνω στις οποίες στηρίζονται οι σχέσεις μας με τη Ρωσία», τόνισε.
Πηγή: skai.gr