Έξι ελληνικές επενδυτικές προτάσεις επί τάπητος στη συνάντηση Τσίπρα με Λι (upd)

Έξι ελληνικές επενδυτικές προτάσεις, με την κινεζική πλευρά να δείχνει ιδιαίτερα θετική, αποτέλεσαν τη βάση της συζήτησης στις επαφές το πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ελληνικές προτάσεις αφορούν:

  1. Επενδύσεις στο Θριάσιο, τα ναυπηγεία και το Καστέλι, και ειδικότερα τη συμμετοχή κινεζικών εταιρειών στους διαγωνισμούς για Θριάσιο και Καστέλι, καθώς διερεύνηση της δυνατότητας ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.
  2. Επένδυση στον τραπεζικό τομέα.
  3. Διεύρυνση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην Κίνα.
  4. Έρευνα και καινοτομία. Δημιουργία κέντρου Research and Development στην Ελλάδα.
  5. Επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα. Αύξηση τουρισμού, απ' ευθείας πτήση Πεκίνο- Αθήνα.
  6. Συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα και την εκπαίδευση.
  7. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μόνιμη ελληνοκινεζική επιτροπή παρακολούθησης των παραπάνω θεμάτων, που θα εξετάσει τα επόμενα βήματα σε κάθε τομέα ξεχωριστά.

Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών διεξήχθη σε φιλικό κλίμα. Είναι χαρακτηριστικό το ότι ο κ. Λι έβγαλε τη γραβάτα του λέγοντας ότι προχώρησε σε αυτή την κίνηση επειδή οι σχέσεις τους ειναι ειλικρινείς.

Μιλώντας στο κινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η Αθήνα επιδιώκει ένα επενδυτικό σοκ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για να χτυπηθεί η αποεπένδυση και να μειώσουμε την ανεργία.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση για επενδύσεις στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα μας «γυρίζει σελίδα». «Το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, επικυρώνει την επιτυχία της ελληνικής προσπάθειας. Οι τράπεζες είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες, και προωθούν ξανά πολύτιμη ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις. Αίρουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια και χτυπάμε τις εστίες φοροδιαφυγής», είπε.

Στο περιβάλλον αυτό, επισήμανε ο έλληνας πρωθυπουργός, μπορούν να ξεκινήσουν τα μπλοκαρισμένα μεγάλα έργα και οι επενδύσεις σε υποδομές που υποχώρησαν δραματικά στα χρόνια της ύφεσης.

Αύριο Τρίτη ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον κινέζο πρόεδρο Σι Ζινπίνγκ, ενώ την Τετάρτη θα έχει επαφές στη Σαγκάη με κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες, όπως οι επικεφαλής της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba και της Cosco, στην οποία έχει μεταβιβαστεί το 67% των μετοχών του λιμανιού του Πειραιά.

Ραντεβού Κοτζιά με Γουάνγκ

Εν τω μεταξύ, διμερή συνάντηση είχαν στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης του ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο κινέζος ομόλογός του Γουάνγκ Γι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που διεξήχθη σε εγκάρδιο κλίμα, τονίσθηκαν οι ισχυροί δεσμοί των δυο χωρών μέσα από τους πολιτισμούς τους, ενώ η έναρξη της συνεργασίας τους θα σηματοδοτήσει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δυο χωρών.

Το πρώτο θέμα που συζητήθηκε ήταν η δημιουργία ενός οργανισμού, που θα αποτελείται από μέλη-χώρες οι οποίες είχαν μεγάλο πολιτισμό και ήταν οι πρόδρομοι του σύγχρονου πολιτισμού.

Συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν όλες εκείνες οι διεργασίες για την ίδρυση του οργανισμού, ενώ ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον ομόλογο του ότι έχει συνομιλήσει κι έχουν συμφωνήσει και οι 9+1 χώρες που θα απαρτίζουν τον οργανισμό.

Συζητήθηκε ακόμα το ζήτημα του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, όπου ο Νίκος Κοτζιάς εξήγησε στον Κινέζο ομόλογό του το πλαίσιο λειτουργίας της Ε.Ε., που βοηθάει στο να αμβλυνθούν οι διαφορές, όπως το ότι δεν μπορούν να βγαίνουν ανακοινώσεις πριν από την απόφαση ενός δικαστηρίου ή να εκδίδονται ψηφίσματα χωρίς να έχουν μελετηθεί σε βάθος, αφού αυτές οι αποφάσεις τέμνονται με θεμελιακά εθνικά συμφέροντα.

Τέλος, συζητήθηκε ο τρόπος που μπορεί να βοηθήσει η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο Κυπριακό ζήτημα, όσον αφορά το ζήτημα των εγγυήσεων και των ξένων στρατευμάτων.

Ο Γουάνγκ Γι έκανε δεκτή την πρόσκληση του Νίκου Κοτζιά να επισκεφτεί την Ελλάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ