Αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας και Κίνας υπογράφεται στο Πεκίνο

Κοινή δήλωση με την οποία Ελλάδα και Κίνα θα διακηρύσσουν την αναβάθμιση και επέκταση της Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, που εγκαινιάστηκε το 2006, θα υπογράψουν οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Λι Κεκιάνγκ, κατά την συνάντησή τους στο Πεκίνο, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ΑΜΠΕ, η δήλωση θα έχει δύο σκέλη.

Το πολιτικό μέρος θα αφορά την αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, επί διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, κάτι χρήσιμο δεδομένου του εκτοπίσματος της Κίνας και της θέσης της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το οικονομικό σκέλος θα αναφέρεται στη διμερή συνεργασία σε τομείς όπως η τεχνολογία, το εμπόριο, οι επενδύσεις, οι μεταφορές και οι υποδομές.

Ξεχωριστές συμφωνίες θα υπογραφούν για συνεργασίας στον πολιτισμό, την εκπαίδευση, όπως και τις επενδύσεις και εξαγωγές.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού και της ελληνικής αντιπροσωπείας, θα πραγματοποιηθεί πλήθος επαφών με κινέζικες εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας, ενώ κατά το επιχειρηματικό φόρουμ θα υπάρξουν συναντήσεις και θα υπογραφούν συμφωνίες μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων.

Στο επίσημο σκέλος της επίσκεψης, ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας: τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της χώρας.

Τσίπρας: Να γίνουμε πραγματικά στρατηγικοί εταίροι με την Κίνα

Η επίσκεψή μου σε Πεκίνο και Σαγκάη σηματοδοτεί την κοινή βούληση Ελλάδας και Κίνας να πάμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά με εφαλτήριο τη σημαντική συνεργασία μας στο λιμάνι του Πειραιά, δηλώνει εν τω μεταξύ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό κινεζικό πρακτορείο Xinhua ο κ. Τσίπρας, εν όψει του ταξιδιού του στη χώρα του Δράκου.

Η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει ιδιαίτερα περαιτέρω αύξηση των ήδη σημαντικών εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη μεγάλη κινεζική αγορά, κυρίως στο αγροδιατροφικό τομέα, και στην υλοποίηση του ισχυρού ενδιαφέροντος των κινεζικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα, κυρίως στον τομέα των μεταφορών και των υποδομών, τονίζει στη συνέντευξη του ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα στόχους επίσης αποτελούν η διεύρυνση των πολιτιστικών, εκπαιδευτικών ανταλλαγών, η μεταφορά νέων τεχνολογιών και η ανάπτυξη των τουριστικών ροών, με την δρομολόγηση απευθείας αεροπορικής σύνδεσης.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr