Τσίπρας: Η Ευρώπη σε νευρική κρίση – Χρειαζόμαστε New Deal (upd - vid)

Στην ανάγκη ενός New Deal για την απόκτηση κοινωνικής ατζέντας στην ΕΕ αναφέρθηκε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη Συνοδό Κορυφής κάνοντας λόγο για «βαθιά νευρική και πολιτική κρίση της Ευρώπης». Το επόμενο διάστημα θα βρεθούμε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις που θα καθορίσουν την πορεία της ΕΕ» τόνισε. 

Προς αυτή την κατεύθυνση εξήγγειλε πρωτοβουλίες της Αθήνας για τη συγκρότηση συμμαχιών σε πολιτικό και γεωγραφικό επίπεδο.

Ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε αν σε ανάλογα δημοψηφίσματα με το Βρετανικό άλλοι λαοί θα ψήφιζαν έξοδο, καλώντας όλες τις πλευρές να αναρωτηθούν γιατί η ΕΕ δεν ελκύει τους λαούς της. «Η Ευρώπη των μεγάλων ανισοτήτων δεν μπορεί να έχει προοπτική» τόνισε. 

Η Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, πέρυσι είχε επισημάνει τις δυσλειτουργίες και τα ελλείμματα της ΕΕ και σήμερα επιβεβαιώνεται. «Υπάρχει κοινωνικό έλλειμμα, δημοκρατικό έλλειμμα και πρέπει να αλλάξουμε πορεία» ανέφερε.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε σε δυο δρόμους: ή θα συνεχίσουμε ο καθένας για τον εαυτό του και όλοι μαζί για την εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών, ή θα αποφασίσουμε τη δημιουργία μιας καλύτερης πιο δημιουργικής και δημοκρατικής Ευρώπης» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Εκτός από το δημοσιονομικό, υπάρχει και το κοινωνικό έλλειμμα, η Ελλάδα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πριν την κρίση είχαμε 7% ανεργία και η Γερμανία παραπλήσια, μετά την κρίση η Ελλάδα έχει 26% και η Γερμανία 4%» υποστήριξε.

«Δεν πρέπει να παριστάνουμε τους έκπληκτους γιατί τα αίτια της αναδίπλωσης και του εθνικισμού είναι πολύ βαθιά, καθώς επίσης η λιτότητα, η κοινωνική κρίση και το δημοκρατικό έλλειμμα», τόνισε στο μεταξύ την Τρίτη ο κ. Τσίπρας. Πρόσθεσε δε ότι κατανοεί τον κ. Κάμερον, αλλά «οφείλω να σημειώσω ότι με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι δεν είχε κανένα Plan B».

Πηγή: skai.gr