Κλείσιμο

Τσίπρας: Μετά το Brexit η ΕΕ πρέπει να αντικαταστήσει τη λιτότητα με την ανάπτυξη

Η επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα θα πρέπει να λειτουργήσει ως «αφύπνιση» για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο «σταυροδρόμι» για το μέλλον της, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χαράσσοντας παράλληλα μία συνδετική γραμμή ανάμεσα στον ευρω-σκεπτικισμό και τη λιτότητα.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η Ευρώπη καλείται να λάβει σοβαρές αποφάσεις ώστε να γίνει πιο ελκυστική για τους ίδιους τους πολίτες της, κάτι που απαιτεί ενέργειες ώστε να η λιτότητα να αντικατασταθεί με την ανάπτυξη, η σύγκλιση να έλθει στη θέση της διαίρεσης και η απασχόληση να αντικαταστήσει την ανεργία.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμα ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη «έλλειμμα δημοκρατίας» από το οποίοι πάσχει, καλώντας για λιγότερες συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες και για περισσότερη διαφάνεια.

Ο κ. Τσίπρας έλαβε μέρος νωρίτερα στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, όπου δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι μεν υπέρ της τιμωρίας όσων επιλέγουν να φύγουν από την Ε.Ε., αλλά αυτό δεν μπορεί να σημαίνει την τιμωρία όσων επιλέγουν να μείνουν.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε χαρακτήρισε θλιβερή τη σύγκριση της συμπεριφοράς της Ε.Ε. απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία και την Ελλάδα, αφήνοντας αιχμηρά να εννοηθεί ότι οι εταίροι ποτέ δεν έδειξαν τέτοιο σεβασμό στο ελληνικό δημοψήφισμα και τη βούληση του ελληνικού λαού.

«Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει τώρα να αντεπιτεθούν. Δεν είμαστε φιλοξενούμενοι των συντηρητικών στην Ε.Ε.», συμπλήρωσε, σύμφωνα με αναρτήσεις του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.


Πηγή: skai.gr