Μέρκελ: Τα προνόμια της ΕΕ συνεπάγονται υποχρεώσεις

«Η Βρετανία δεν μπορεί να κρατήσει τα προνόμια της ΕΕ χωρίς τις υποχρεώσεις» τόνισε σήμερα η Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όπου ο Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με τις πιέσεις των 27 ευρωπαίων ηγετών να ενεργοποιήσει τη διαδικασία εξόδου. 

«Όποιος επιλέξει την έξοδο πρέπει να έχει συνέπειες», είπε η καγκελάριος προσθέτοντας πως είναι στο χέρι της Βρετανίας να αποφασίσει το πώς θέλει να διαμορφώσει το μέλλον της με την Ευρώπη και πως πρόκειται για βρετανική απόφαση.

Δήλωσε επίσης ότι μπορούν να ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για τη νέα σχέση ΕΕ Βρετανίας, μόνο όταν η Βρετανία ενεργοποιήσει το άρθρο 50, κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμα, και όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις η Βρετανία παραμένει μέλος της ΕΕ με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Η κα Μέρκελ υπογράμμισε ότι πλέον πρέπει να γίνει το «μεγάλο βήμα μπροστά» με την ευρωπαϊκή ενοποίηση και χαρακτήρισε «επιβλαβή» την όποια υπόνοια που δίνει ώθηση σε αυτούς που θέλουν να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Καγκελάριος τόνισε ότι η ΕΕ είναι αρκετά ισχυρή, ώστε να αντέξει το Brexit.
Πηγή: skai.gr