Κλείσιμο

Μέτρα για τους «κοπανατζήδες» υπουργούς λαμβάνει η Βουλή

Τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου των «κοπανατζήδων» υπουργών, αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων, μετά τις συνεχιζόμενες έντονες διαμαρτυρίες των βουλευτών των οποίων οι επίκαιρες ερωτήσεις πηγαίνουν «άκλαυτες» λόγω της απουσίας των αρμόδιων υπουργών.

Όπως ανακοίνωσε κατά τον σημερινό κοινοβουλευτικό έλεγχο, ο Νικήτας Κακλαμάνης, στις επικείμενες αλλαγές του Κανονισμού της Βουλής, πρόκειται να ενσωματωθούν τροποποιήσεις στον τρόπο διεξαγωγής της συζήτησης των επίκαιρων ερωτήσεων. Μία εκ των προτάσεων που συμφωνήθηκε ομόφωνα θα είναι το δικαίωμα του ερωτώντα βουλευτή να λαμβάνει το λόγο και να αναπτύσσει την ερώτησή του ακόμα και εν τη απουσία του αρμόδιου υπουργού εφόσον ο υπουργός δεν προσέλθει για δεύτερη φορά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Μάλιστα σύμφωνα με τον κο Κακλαμάνη το φαινόμενο της κοπάνας έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, καθώς στην παρούσα Σύνοδο συζητείται μόλις το 55% των επίκαιρων ερωτήσεων έναντι ποσοστού 75% που ίσχυε επί προεδρίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και 80% επί προεδρίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Ενδεικτικό άλλωστε είναι ότι σήμερα από τις 20 ερωτήσεις δεν συζητήθηκαν οι 14 εκ των οποίων οι 11 με το επιχείρημα του «φόρτου εργασίας» των ερωτώμενων υπουργών.

Το γεγονός σχολιάστηκε για άλλη μία φορά έντονα στην Ολομέλεια, με τον Θανάση Δαβάκη από τη ΝΔ, να εξαπολύει δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για τη τακτική της κοπάνας και προσωπικά στον Γιώργο Χουλιαράκη που δεν προσήλθε για να απαντήσει στην ερώτησή του σχετικά με τα ισοδύναμα για τη μη εφαρμογή του παγώματος των μισθολογικών ωριμάνσεων στα ειδικά μισθολόγια.

«Δεν έχει τη στοιχειώδη δημοκρατική ευαισθησία ο κύριος Χουλιαράκης ν’ απαντήσει. Μιλά για δημοκρατικές τομές με τη συνταγματική αναθεώρηση ο πρωθυπουργός. Ας ξεκινήσει με σύσταση στους υπουργούς του να προσέρχονται. Μεγάλη ευθύνη έχει κι ο πρόεδρος της Βουλής», ανέφερε φανερά εκνευρισμένος ο «γαλάζιος» βουλευτής.

Τους συναδέλφους του ανέλαβε να υπερασπιστεί ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, που ήταν παρών για το κοινοβουλευτικό του καθήκον. «Αυτή η κυβέρνηση έχει δείξει τη δημοκρατική της ευαισθησία με τη συχνή παρουσία και του πρωθυπουργού και των υπουργών στο κοινοβούλιο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κος Τόσκας, για να πάρει όμως την «πληρωμένη» απάντηση του αντιπροέδρου Νικήτα Κακλαμάνη ότι όσα υποστηρίζει δεν ισχύουν αφού συζητείται μόνο το 55% των ερωτήσεων.

Στην ουσία πάντως οι προωθούμενες αλλαγές, που αναμένεται να ψηφιστούν σύντομα από την Ολομέλεια, μάλλον δεν θα αλλάξουν κάτι ιδιαίτερο πέραν του να ακούγεται η φωνή των βουλευτών και να μην καθίστανται ανεπίκαιρες οι ερωτήσεις τους, καθώς οι υπουργοί είναι αδύνατον να αναγκαστούν να προσέλθουν δια της βίας με τη χρήση βούρδουλα.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά