Φιλοευρωπαϊκό μήνυμα από την Αθήνα μετά την απόφαση για Brexit

Το βρετανικό δημοψήφισμα ή θα είναι το ξυπνητήρι για την αφύπνιση της Ευρώπης ή θα είναι μία πύλη εισόδου για την ολισθηρή πορεία των λαών της Ευρώπης. Χρειάζεται άμεσα αλλαγή πορείας, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στις ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία. 

Ο αλαζονικός λόγος των τεχνοκρατών, όχι μόνο δεν συγκινεί αλλά εξοργίζει τους ευρωπαϊκούς λαούς, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη.

«Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, επιβεβαώνει την επιμονή μας για την ανάγκη πραγματοποίησης μιας δημοκρατικής δεσμευτικής συζήτησης για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ενίσχυση της κοινωνικής της λειτουργίας και για τον εκδημοκρατισμό των δομών της έτσι ώστε αυτή να λειτουργεί υπηρετώντας τους λαούς της Ευρώπης και να είναι ελκυστική στις κοινωνίες των κρατών-μελών» τονίζει, με δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο κ. Κοτζιάς εκφράζει, επίσης, την ανησυχία του «με βάση τις εξελίξεις των τελευταίων ετών και ιδιαίτερα ως προς το προσφυγικό ζήτημα, για τις αυξανόμενες τάσεις κατακερματισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και τονίζει την «ανάγκη καταπολέμησης του εθνικισμού και ακραίων συμπεριφορών».

Επισημαίνει δε ότι «προτεραιότητα των ευρωπαϊκών ηγεσιών θα πρέπει να είναι η εγκατάλειψη τιμωρητικών λογικών και πολιτικών περιχαράκωσης και η καλλιέργεια μιας κουλτούρας δημοκρατικού διαλόγου και συναίνεσης».

«H Ευρώπη χρειάζεται μια νέα συμφωνία αλήθειας» επισημαίνει, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η απόφαση των Βρετανών η οποία, όπως λέει είναι σεβαστή, αποτελεί ένα πολύ ηχηρό μήνυμα για όλη την Ευρώπη.

«Οι προβλέψεις διαψεύστηκαν. Η ελπίδα διαψεύστηκε. Μια μεγάλη περιπέτεια αρχίζει» ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου, για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, μέσω Twitter.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την πορεία της Ευρώπης. Χάθηκε μια μάχη, αλλά δεν πρέπει να χαθεί ο πόλεμος» τονίζει η επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά σε ανακοίνωσή της για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. 

«Το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το κοινό μας σπίτι, είναι η μόνη ασφαλής προοπτική για όλους μας.
Σαφώς πρέπει να προβληματιστούμε για το αποτέλεσμα και τα αίτιά του και να πάρουμε το ταχύτερο αποφάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Εμείς οι σοσιαλιστές οφείλουμε να ηγηθούμε της προσπάθειας και να εγγυηθούμε μια νέα πορεία για την Ευρώπη και το μέλλον της». 

«Δυστυχώς ηττηθήκαμε. Οι λαϊκιστές, με όπλο τον φόβο, κατέκτησαν την Αγγλία και την Ουαλία» λέει το Ποτάμι από την πλευρά του με ανακοίνωση που εξέδωσε. 

«Αυτό το σημερινό λάθος της ιστορίας ελπίζουμε πως η ίδια η ιστορία θα το διορθώσει το συντομότερο» τονίζει το Ποτάμι.

«Η απόφαση της Αγγλίας να κάνει δημοψήφισμα ήταν μεγάλο λάθος. Ο Αγγλικός λαός ήθελε να στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας για τους φόρους που έβαλε ή κυβέρνηση Κάμερον και δυστυχώς για τον ίδιο τον λαό τιμώρησε την Αγγλία και την Ευρωπη» λέει η Ένωση Κεντρώων. 

«Παρόμοιο λάθος επιχείρησε να κάνει και ο Γ. Παπανδρέου το 2011 και έχασε την Πρωθυπουργία. Ακόμη και το δημοψήφισμα που έκανε ο Τσίπρας είναι επίσης μεγάλο ολίσθημα, αλλά αυτός το διόρθωσε με την τούμπα της 12ης Ιουλιου 2015 και έτσι διεσώθη». 





Πηγή: skai.gr