Κλείσιμο

Οι πρώτες ελληνικές αντιδράσεις για το Brexit

Την ανάγκη να ανοίξει μια συζήτηση για το μέλλον της Ε.Ε., στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της κοινωνικής και δημοκρατικής της λειτουργίας, προς όφελος των λαών και όχι της γραφειοκρατίας, τονίζουν αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές εκφράζουν ανησυχία για τις τάσεις κατακερματισμού, όπως λένε, στην Ευρώπη και την αναβίωση του εθνικισμού.

«Οι προβλέψεις διαψεύστηκαν. Η ελπίδα διαψεύστηκε. Μια μεγάλη περιπέτεια αρχίζει» ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου, για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, μέσω Twitter. 

Την εκτίμηση ότι η ΕΕ θα τηρήσει σκληρή γραμμή στη διαπραγμάτευση με τη Βρετανία εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι υπάρχουν αποσχιστικά κινήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πρέπει να δοθούν τα αντίστοιχα μηνύματα. «H ΕΕ αλλά και η Ελλάδα πρέπει να προσέξουν για το γεγονός ότι η ενωμένη Ευρώπη δεν έχει κερδίσει στο βαθμό που θα έπρεπε τις καρδιές των ευρωπαίων πολιτών», τόνισε. 

«Όσοι πιστεύαμε στην μεγάλη και ενωμένη Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία το σοκ της σημερινής ημέρας» λέει ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικός Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος για το Brexit.

Παράλληλα τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αλλάξει για να υπάρξει με προοπτική, να σταματήσει να είναι αποκομμένη από την ευρωπαϊκή κοινωνία. «Κάθε κρίση αποτελεί και πρόκληση. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι τώρα περισσότερο αναγκαία από ποτέ».

«Δυστυχώς ηττηθήκαμε. Οι λαϊκιστές, με όπλο τον φόβο, κατέκτησαν την Αγγλία και την Ουαλία» λέει το Ποτάμι από την πλευρά του με ανακοίνωσή του.

«Αυτό το σημερινό λάθος της ιστορίας ελπίζουμε πως η ίδια η ιστορία θα το διορθώσει το συντομότερο» τονίζει το Ποτάμι.
Πηγή: skai.gr