Μουζάλας: Παναγιά βοήθα αν δεν τηρηθεί η συμφωνία με την Τουρκία

O Γιάννης Μουζάλας δεσμεύτηκε ότι «το χάος πήρε μορφή και θα διευθετηθεί», προσθέτοντας ότι επιδίωξη είναι όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες να μοιραστούν δίκαια στη χώρα το επόμενο διάστημα. Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε για το ενδεχόμενο να μην τηρηθεί η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας «Παναγιά βοήθα».

Μιλώντας στη κρατική τηλεόραση, τόνισε ότι από 1η Ιουλίου θα έχουν προσδιοριστεί οι περιοχές και ο κόσμος που θα μεταφερθεί, ενώ θα υπάρξει συνεννόηση με τις Περιφέρειες για τους χώρους.
«Τέλη Ιουνίου θα αρχίσει η κατασκευή καινούργιων καταυλισμών με σπιτάκια αντί σκηνές, στο πρότυπο του Ελαιώνα, και οι περισσότερες δομές προσωρινής φιλοξενίας θα διαλυθούν το Σεπτέμβρη. Ο καταμερισμός των προσφύγων θα γίνει σε όλη την Ελλάδα βάσει γεωγραφικών και πληθυσμιακών δεδομένων», τόνισε.

Ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι «οι διαδικασίες ασύλου προχωρούν, σε σχέση με το πού ήμασταν», λέγοντας πως «κάθε μέρα εξετάζονται 50 περιπτώσεις και από τις 6 Ιουνίου συνεργεία θα επισκέπτονται όλες τις δομές για το άσυλο».

Χαρακτήρισε «άκομψη και άδικη η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας για τις συνθήκες στους χώρους φιλοξενίας». «Είχαμε μία δυσκολία στη συνεργασία, έχει αδυναμία να αναγνωρίζει το επείγον και το πάμε by the book», ανέφερε.

Όσον αφορά την Ειδομένη, είπε ότι «δεν έχει ξαναγίνει τέτοια εκκένωση, χωρίς βία. Βοήθησε το γεγονός ότι αρνηθήκαμε να ασκήσουμε βία. Είχαμε πλήρη άρνηση να διαλύσουμε την Ειδομένη με βία» και πρόσθεσε ότι υπήρξε λαμπρή συνεργασία τριών υπουργείων.
Για την κριτική για τους πρόσφυγες που έφυγαν από την Ειδομένη και βρίσκονται σε χώρους βενζινάδικων τόνισε ότι «υπήρχαν πάντα τα βενζινάδικα, είναι περίπου 3.000 άνθρωποι και τις επόμενες ημέρες θα αντιμετωπιστούν κι αυτά».

Προαπαιτούμενο για αίσια έκβαση του προσφυγικού αποτελεί η επιτυχία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, υποστήριξε ο κ. Μουζάλας. «Εμείς κάνουμε αυτά που υποσχεθήκαμε, το ίδιο μένει στην ΕΕ και την Τουρκία». Εκτίμησε πως η παρουσία του ΝΑΤΟ δεν μείωσε τις ροές, αλλά αυτό έγινε λόγω της συμφωνίας.

«Οποιαδήποτε ρήξη ανάμεσα σε Ε.Ε. και Τουρκία θα μας κάνει πολύ κακό», προειδοποίησε.
Στάθηκε στις μεγάλες καθυστερήσεις στην φιλοξενία των ασυνόδευτων ανηλίκων, λέγοντας πως ως τα τέλη Ιουνίου θα έχουν διαμορφωθεί 800 θέσεις για να τους υποδεχτούν.

Πηγή: skai.gr