Τόσκας: Η επιχείρηση εκκένωσης στην Ειδομένη εξελίχθηκε όπως έπρεπε

Την ικανοποίησή του για την επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο οποίος επισκέφθηκε το μεσημέρι τον άτυπο καταυλισμό, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή γγ του υπουργείου, Τζανέτο Φιλιππάκο, και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα.

«Δεν ήρθαμε για πανηγυρισμούς, ήρθαμε για να δούμε τη διαφορετική, πλέον, κατάσταση. Η όλη επιχείρηση εξελίχθηκε, όπως είχε σχεδιαστεί, και όπως έπρεπε. Δηλαδή, με σεβασμό απέναντι στις βασικές αρχές του ανθρωπισμού, απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που ήρθαν εδώ κατατρεγμένοι, είτε για να σώσουν το κεφάλι τους, είτε για να βρουν μία καλύτερη τύχη», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Τόσκας και προσέθεσε: «Δεν τους εμποδίσαμε εμείς να πάνε όπου ήθελαν. Δεν είναι η Ελλάδα αυτή που έφτιαξε τους φράχτες. Εμείς, όμως, έπρεπε να διαχειριστούμε μία κατάσταση. Ο ανθρωπισμός δεν λέει ότι πρέπει να κρατάς αυτούς τους ανθρώπους εκεί, με όποιο δέλεαρ, στο λασπότοπο της Ειδομένης. Ο ανθρωπισμός λέει, ότι πρέπει να είναι σε οργανωμένους τόπους, όπου το κράτος και όποιοι άλλοι συμπληρωματικά μπορούν, να τους καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Αυτή είναι η επιδίωξή μας. Και, παράλληλα, να οργανωθεί η τυχόν μεταφορά τους προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης σύμφωνα με τους κανόνες και τις συμφωνίες που ισχύουν».

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, «η επιδίωξή μας ήταν να δημιουργήσουμε συνθήκες αξιοπρέπειας και γι' αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και να μην παρακωλύεται η κρατική λειτουργία, η σιδηροδρομική γραμμή, οι αγροί που καλλιεργούνται από την τοπική κοινωνία». Κι αυτό, όπως τόνισε, «έγινε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς την παραμικρή βία, και κατάλαβαν και οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες ότι ήταν προς το συμφέρον τους να πάνε στους οργανωμένους καταυλισμούς όπου θα έχουν πολύ καλύτερες συνθήκες από τα χωράφια της Ειδομένης».

Μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης, οι προσπάθειες των αρχών και των αρμόδιων φορέων θα επικεντρωθούν στους καταυλισμούς, όπου «θα πρέπει να βελτιωθούν κι άλλο οι συνθήκες», όπως ανέφερε ο κ. Τόσκας, εξηγώντας πως αυτό θα γίνει με συνολική κυβερνητική προσπάθεια. «Είναι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που είναι υπεύθυνο για όλο το μεταναστευτικό θέμα και το οποίο συνέβαλε πολύ, είναι το υπουργείο Άμυνας που συνέβαλε στις εγκαταστάσεις, είμαστε εμείς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι η συνολική κυβερνητική προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που να λειτουργεί καλά», υπογράμμισε.

Σημείωσε, ακόμη, πως θα μετακινηθούν και αυτοί που βρίσκονται στους άλλους άτυπους καταυλισμούς, ενώ ερωτηθείς για το γεγονός ότι κάποιοι έφυγαν μόνοι τους, σημείωσε: «Γύρω στους 5.000 μετακινήθηκαν ή βρίσκονται υπό μετακίνηση στους οργανωμένους καταυλισμούς, ένα άλλο μέρος μετακινήθηκε την παραμονή της επιχείρησης -φοβήθηκαν, κακώς, αλλά έτσι ίσως είχαν μάθει- στους άτυπους καταυλισμούς και κάποιοι και στους οργανωμένους καταυλισμούς». Ο κ. Τόσκας ευχαρίστησε όλους όσοι συνεργάστηκαν σε αυτή την προσπάθεια, μεταξύ αυτών, το σύνολο των αστυνομικών δυνάμεων που εργάστηκαν σκληρά για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ