Κλείσιμο

Φουξ στον ΣΚΑΪ: Σέρνονται οι αποκρατικοποιήσεις - «Κούρεμα» δεν μπορεί να υπάρξει

Συνέντευξη στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Ιστορίες», παραχώρησε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατώνη, Μίκαελ Φουξ, ο οποίος άσκησε κριτική για το μείγμα των μέτρων που επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει για να κλείσει η αξιολόγηση.Παράλληλα, άφησε σαφείς αιχμές για την έλλειψη προόδου στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Φουξ δηλώνει πως θα επικροτούσε πολύ περισσότερο «εάν η ελληνική κυβέρνηση προχωρούσε σε μέτρα μεγαλύτερης εξοικονόμησης» δαπανών. «Δεν θεωρώ σωστό να αυξάνονται οι φόροι, επειδή δεν υπάρχει προθυμία για περικοπές δαπανών. Εμείς στη Γερμανία, στην αντίστοιχη φάση, κάναμε περικοπές δαπανών και απέδωσαν» είπε. Αφού αναφέρει πως σε πολλά θέματα η κυβέρνηση βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση, φέρνοντας ως παράδειγμα την ψήφιση του ασφαλιστικού, αφήνει αιχμές για καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις, που κατά τον ίδιο «σέρνονται». 

«Είναι σημαντικό ότι έγινε επιτέλους η ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Σωστό είναι επίσης ότι ψηφίστηκαν πολλά άλλα μέτρα στη βουλή. Εκεί που υπάρχουν καθυστερήσεις είναι στις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες σέρνονται. Έχετε δεσμευθεί στους θεσμούς για αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δις ευρώ και, αν είμαι καλά ενημερωμένος, μέχρι τώρα έχουν υλοποιηθεί μόλις 400 εκατομμύρια. Αυτή δεν είναι καλή αναλογία», τόνισε ο κ. Φουξ.

Στην ερώτηση για το πόσο τα έκτακτα μέτρα θα επηρεάζουν μισθούς και συντάξεις και για το τι είδους μηχανισμός θα είναι αυτός, ο κ Φουξ σημείωσε: «Πιστεύω ότι προκειμένου η Ελλάδα να λάβει βοήθεια είναι σημαντικό να υπάρχει αποδοχή από τους ευρωπαϊκούς λαούς. Η Ευρώπη έβαλε πλάτη στην Ελλάδα για να παραμείνει στο Ευρώ και την Ευρώπη. Για μένα η Ελλάδα είναι συστατικό στοιχείο της Ευρώπης. Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι αυτό που έχουμε συμφωνήσει, η Ελλάδα πρέπει να τα τηρήσει. Η Ελλάδα έζησε πάνω από τις δυνατότητες της για κάποια χρόνια. Αυτό είναι το πρόβλημα. Κι αυτό είναι που εν μέρει πληρώνει τώρα η Ελλάδα. Άρα, πρέπει τώρα να κάνει τη δουλειά της. Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι, αλλά θα φέρω ως παράδειγμα και τη Γερμανία  που είχε το ίδιο πρόβλημα. Από το 2004 ως το 2009- 2010  είχαμε μεγάλη λιτότητα. Αλλά απέδωσε καρπούς. Κάναμε την οικονομία μας ισχυρότερη και δημιουργήσαμε περισσότερες θέσεις εργασίες από όσες είχαμε ποτέ».

Μιλώντας για το ελληνικό χρέος, ο κ. Φουξ επανέλαβε την πάγια θέση του Βερολίνου, ότι «κούρεμα» δεν μπορεί να υπάρξει και προϊδεάζει για μακρά συζήτηση ως προς τα μέτρα ελάφρυνσής του. «Αυτό δεν είναι τόσο εύκολο ή μάλλον δεν είναι καθόλου εύκολο. Διότι έχουμε τη Συνθήκη της Λισσαβόνας που λέει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει δυνατότητα bail out. Συνεπώς δε μπορεί να γίνει καμία ελάφρυνση του χρέους για καμία χώρα της Ευρώπης και καμία χώρα δεν επιτρέπεται να αναλαμβάνει το χρέος άλλης. Αυτό είναι το άρθρο 125. Άρα είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να πάμε κόντρα στο ευρωπαϊκό Σύνταγμα και τη Συνθήκη της Λισσαβόνας», σημειώνει.

Τονίζει πως θα ήθελε το ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα, αλλά προσθέτει πως η συζήτηση για το χρέος θα τραβήξει σε μάκρος. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει γρήγορα. Είναι πολύ σύνθετο. Πρέπει να συγκεντρώσουμε όλο το χρέος και να δούμε ποια μέτρα είναι απαραίτητα σε ποιο χρονικό σημείο θα παρέμβουμε. Μπορούμε όμως εκτιμώ να έχουμε αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του χρόνου» είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα εκτίμησε πως το σημερινό Eurogroup δεν θα καταλήξει σε απόφαση.

Σχετικά με το πακέτο που προβλέπει μείωση συντάξεων και αύξηση φόρων, ο κ. Φουξ σημείωσε ότι θα το επικροτούσε πολύ «αν η ελληνική κυβέρνηση προχωρούσε σε μέτρα μεγαλύτερης εξοικονόμησης. Δεν θεωρώ σωστό να αυξάνονται οι φόροι, επειδή δεν υπάρχει προθυμία για περικοπές δαπανών. Εμείς στη Γερμανία, στην αντίστοιχη φάση, κάναμε περικοπές δαπανών και απέδωσαν. Και ο κόσμος κέρδισε περισσότερα γιατί η οικονομία πήγε καλύτερα. Αν δεν γίνει ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία θα είναι πολύ δύσκολο».

Για το αν έχουν κάνει λάθη, η Κομισιόν, το ΔΝΤ και το βερολίνο σε ότι αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Φουξ υπογράμμισε ότι «από τη στιγμή που Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, μέρος των οποίων είναι και οι Γερμανοί δίνουν χρήματα, δικαιούνται να λένε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Τα πράγματα που παραλείψαμε όπως είπατε κι εσείς, «κάναμε λάθη», πρέπει να διορθωθούν και αυτό θεωρώ ότι είναι σωστό να το απαιτούμε».

Πρόσθεσε ότι «μόνο αν η Ελλάδα γίνει ανταγωνιστική, το πράγμα θα λειτουργήσει. Αν Ελλάδα είναι δυο φορές πιο ακριβή από την Τουρκία, οι τουρίστες θα πηγαίνουν στην Τουρκία. Αυτό είναι το πρόβλημα. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η χώρα θα είναι ανταγωνιστική από μόνη της, χωρίς βοήθεια». 

Για την άποψη ότι κάποιοι στη Γερμανία ήθελαν την Ελλάδα ότι η εκτός Ευρώ και αν αυτές οι απόψεις είναι ακόμη ισχυρές στην Γερμανία, ο κ. Φουξ υπογράμμισε: «Αν ήσασταν εκτός θα μπορούσατε να κάνετε υποτίμηση του νομίσματος και αυτομάτως να γίνετε ανταγωνιστικοί. Από την άλλη όμως θεωρώ ότι είναι καλύτερο η Ελλάδα να καταφέρει να κάνει ένα είδος εσωτερικής υποτίμησης εντός του Ευρώ και να φροντίσει να γίνει ανταγωνιστική. Και ακριβώς επειδή θα τα έχει αλλάξει όλα θα τα έχει κάνει και να λειτουργούν. Μπορεί να γίνει, αλλά ο δρόμος δεν είναι εύκολος». 

Τέλος, ο γερμανός πολιτικός τέλος εξέφρασε την ανησυχία του για το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανία στην ΕΕ. «Θα είναι πολύ κακό για την Ευρώπη αν βγει η Βρετανία. Όχι μόνο με όρους οικονομίας, αλλά αυτό θα σημαίνει και ότι η Ευρώπη κλονίζεται. Και αν βγει ένας μεγάλος παίκτης όπως η Αγγλία, πιστεύω τα πράγματα θα είναι πολύ κρίσιμα. Πρέπει να το εμποδίσουμε να συμβεί και πιστεύω οι Άγγλοι στις 23 Ιουνίου θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής. Κανείς δεν ξέρει. Είναι πολύ δύσκολο», κατέληξε.  Για το αν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο δημοψήφισμα για το BREXIT και το ελληνικό ζήτημα, σημείωσε ότι «θα μπορούσε κανείς να πει ότι υπάρχει. Αν η κρίση στην Ελλάδα μεγαλώσει, αυτό δε θα βοηθούσε στο βρετανικό δημοψήφισμα».

Πηγή: skai.gr