Αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ για το «διάδοχο» του ΤΑΙΠΕΔ Υπερταμείο

To ν/σ αναλυτικά ΕΔΩ  

Αντιπαράθεση μεταξύ Μαξίμου και αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί όσον αφορά το «διάδοχο» του ΤΑΙΠΕΔ Υπερταμείο όπως περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο. 

«Τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου είναι για αξιοποίηση, και όχι απαραίτητα για πώληση, όσο κι αν αυτό δεν αρέσει στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον κ. Μητσοτάκη» δηλώνουν κυβερνητικοί κύκλοι απαντώντας στις επικρίσεις της ΝΔ.

Είναι απολύτως σίγουρο, προσθέτουν, ότι πολλά από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν πρόκειται να πουληθούν.

«Επειδή η ΝΔ προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις σχετικά με το νέο Ταμείο, οφείλει να γνωρίζει τα εξής, ώστε να μην κάνει σπέκουλα, η κυβέρνηση ότι σε αντίθεση με το ΤΑΙΠΕΔ του οποίου τα έσοδα αποδίδονταν για την αποπληρωμή του χρέους, τα έσοδα που θα προκύψουν από τη λειτουργία του Ταμείου θα αποδοθούν κατά 50% στο χρέος και κατά 50% στην ανάπτυξη και σε επενδύσεις» προσθέτει το Μαξίμου.

Αυτό, καταλήγει το σχόλιο των κυβερνητικών πηγών, «ήταν αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς, που έρχεται σε αντίθεση με τις αρχικές προτάσεις των θεσμών».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταφερθούν άλλοι έξι φορείς του Δημοσίου στο νέο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, άφησε πάντως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στον απόηχο καταγγελιών της αντιπολίτευσης για προσπάθεια απόκρυψης λίστας με παραχωρήσεις συμβάσεων 19 φορέων από το ΤΑΙΠΕΔ στο νέο Υπερταμείο.

Σημειώνεται ότι η ΝΔ  ανέφερε νωρίτερα πως το ΤΑΙΠΕΔ είχε διάρκεια έξι ετών, ενώ το νέο σχήμα θα έχει διάρκεια 99 ετών, έχοντας στην κατοχή του ολόκληρη την περιουσία του ελληνικού δημοσίου. Παράλληλα, ο πρόεδρος του υπό διαμόρφωση σχήματος θα αποτελεί, ουσιαστικά,επιλογή των πιστωτών της χώρας και όχι της ελληνικής κυβέρνησης.

Αίσθηση προκάλεσε και η ευθεία προειδοποίηση της Ντόρας Μπακογιάννη περί Ειδικού Δικαστηρίου στην περίπτωση που δεν υπάρξει τροποποίηση της διάταξης, που προβλέπει την παραχώρηση της περιουσίας του δημοσίου στο νέο Ταμείο Επενδύσεων και Ιδιωτικοποιήσεων για 99 έτη.
Πηγή: skai.gr