Χουλιαράκης: Μειώνοντας τους φόρους αποδομεί κανείς το κοινωνικό κράτος

Κατά της μείωσης των φόρων τάχθηκε εκ νέου η κυβέρνηση δια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.

«Μειώνοντας τους φόρους όπως θέλει η ΝΔ αποδομεί κανείς κι άλλο το κοινωνικό κράτος... Ο άλλος δρόμος είναι η δημοσιονομική προσαρμογή με ενίσχυση στη μείωση των δαπανών κ ενίσχυση του κοινωικού κράτους με Δικαιοσύνη κι αυτός είναι ο δρόμος που επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ» επέμεινε κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της εθνικής αντιπροσωπείας.

Σε διευκρινίσεις για τον ΕΝΦΙΑ το 2016 προχώρησε νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Όπως υποστήριξε, σε σύνολο 6,5 εκατ. νοικοκυριών μόλις 500.000 θα επιβαρυνθούν, ενώ τα υπόλοιπα θα δουν ελαφρύνσεις στους λογαριασμούς.

Όπως ανέφερε ο κ. Χουλιαράκης, η συνολική επιβάρυνση θα είναι η ίδια με το 2015, δηλαδή 2,26 δισεκ. ευρώ, αλλά θα υπάρξει ανακατανομή ανά νοικοκυριό λόγω μείωσης των αντικειμενικών αξιών. «Η συνολική επιβάρυνση το 2015 ήταν 2,65 δισεκ. ευρώ - για το 2016 είναι και πάλι 2,65 δισεκ. ευρώ. Άρα δεν υπάρχει απολύτως καμία μεταβολή στη συνολική φορολογική επιβάρυνση. Αλλά το 2016 μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες και προκειμένου να πιάσουμε δημοσιονομικά την ίδια απόδοση έπρεπε να γίνει ανακατανομή στην επιβάρυνση ανά νοικοκυριό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Χουλιαράκης.

«Έξι εκατ.
νοικοκυριά θα πληρώσουν τον ίδιο ή λιγότερο φόρο και 500.000 νοικοκυριά θα πληρώσουν περισσότερο» τόνισε ο υπουργός.
Πηγή: skai.gr