ΝΔ: «Oχι» σε «Υπερταμείο», «κόφτη», φόρους και άρση προστασίας α' κατοικίας

Αρνητική στάση στα περισσότερα κεφάλαια του νομοσχεδίου που κατατέθηκε, τα μεσάνυχτα, στη Βουλή θα κρατήσει η Νέα Δημοκρατία, όπως αποφασίστηκε στην, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου κοινοβουλευτικού έργου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Συγκεκριμένα, Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, κόφτης, προφανώς οι έμμεσοι φόροι αλλά και η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας των πλέον αδυνάμων θα βρεθούν στην αιχμή του δόρατος της αντιπολιτευτικής στάσης του κόμματος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, η οποία και ολοκληρώνεται την Κυριακή.

Η ΝΔ, αντιθέτως, θα στηρίξει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τις προτεινόμενες ιδιωτικοποιήσεις, τις διαρθρωτικές αλλαγές όπως η μετατροπή σε ανεξάρτητη αρχή της Γεν. Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ενώ αντιμετωπίζει θετικά και τα ζητήματα διαχείρισης των κόκκινων ιδιωτικών δανείων.

Όπως σημειώνουν γαλάζια στελέχη που συμμετείχαν στη σύσκεψη, η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει:


- Οχι επί της αρχής του νομοσχεδίου
- Όχι στις προτεινόμενες φορολογικές διατάξεις και την αύξηση των έμμεσων φόρων
- Όχι στον «κόφτη» δαπανών, με την κριτική να εστιάζεται τόσο στο μηχανισμό λειτουργίας του όσο και στο περιεχόμενο των περικοπών του. Από τη Ν.Δ. απορρίπτουν ως αναληθές το κυβερνητικό επιχείρημα ότι σχετικός μηχανισμός ήδη προβλέπεται από το 2014, εξηγώντας ότι ήταν διαφορετικής φιλοσοφίας και πολιτικής λογικής
- Όχι στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, όπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμου, δηλαδή με διάρκεια λειτουργίας τα 99 χρόνια και την ισχυρή παρέμβαση των πιστωτών στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Όπως προειπώθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίξει το πακέτο αποκρατικοποιήσεων, που φέρνει η κυβέρνηση.
- Όχι στην άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας για τα στεγαστικά δάνεια των πλέον αδύναμων αν και εξετάζει θετικά την οργάνωση ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους (με τη δημιουργία του κυβερνητικού συμβουλίου διαχείρισης ιδιωτικού χρέους).

Πηγή: Πηγή: Καθημερινή - Γιώργος Τερζής