Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ «εγκαλούν» Καμμένο & Κουρουμπλή για ανεπαρκή σίτιση προσφύγων στη Χίο

Καταγγελίες περί ανεπαρκούς σίτισης προσφύγων στο Hotspot της Χίου, καθώς και διανομή αλλοιωμένων τροφίμων, επικαλούνται δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών, ζητώντας εξηγήσεις για τυχόν συμβάσεις που έχουν συναφθεί και τα μέτρα που έχουν λάβει.

Οι βουλευτές Γ. Δημαράς και Β. Κατριβάνου, αναφέρονται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, σύμφωνα με το οποίο «σε βρέφη κάτω των έξι μηνών, που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου της ΒΙΑΛ και τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα μητρικού θηλασμού, χορηγούνται μόλις 100ml βρεφικού γάλακτος την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου το ? της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τα βρέφη».

Οι δύο βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς εάν έχουν γνώση φυσικά ποια μέτρα έχουν λάβει για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Με δεδομένο, δε, ότι βάσει πρόσφατου νόμου το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δύναται να συνάπτει συμβάσεις για τη σίτιση των Κέντρων Υποδοχής Προσφύγων με εταιρείες κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν ενημέρωση ως προς το εάν το υπουργείο έχει συνάψει σύμβαση με προμηθευτές για τη Χίο κι αν ναι με ποιους και τι προβλέπει η σύμβαση για τα γεύματα που διανέμονται.

Επιπλέον, ερωτούν κατά πόσο υπάρχει πρόβλεψη στις συμβάσεις για την κάλυψη της σίτισης ειδικών ομάδων πληθυσμού όπως για παράδειγμα έγκυες, θηλάζουσες και βρέφη. Υπαινίσσονται δε ότι δεν αποκλείεται οι προμηθευτές να τιμολογούν παραπάνω γεύματα από αυτά που διανέμουν προς κατανάλωση στους πρόσφυγες, διερωτώμενοι αν οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν ελέγξει αυτό το ενδεχόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά, που βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν μέσω ερώτησής τους αιχμές για τον τρόπο σύναψης σχετικών συμβάσεων μεταξύ του υπουργείου Εθνικής και προμηθευτών.

Τέλος Μαρτίου, άλλοι τρεις νησιώτες βουλευτές του κόμματος είχαν απευθύνει ερώτηση προς τους ίδιους υπουργούς, αφήνοντας αιχμές περί αποκλεισμού των τοπικών εταιριών από τις συμβάσεις βάσει των κριτηρίων επιλογής, γεγονός άλλωστε που η κ. Κατριβάνου κι ο κ. Δημαράς, επισημαίνουν στη σημερινή ερώτησή τους.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά