Κλείσιμο

Μπαλτάς για Αφάντου Ρόδου: Η απόφασή μου δεν βάζει φρένο στην επένδυση

Δια της επιθέσεως στα ΜΜΕ επιχείρησε ο Αριστείδης Μπαλτάς να ξεκαθαρίσει το ζήτημα που φάνηκε να έχει προκύψει με την επένδυση στην Αφάντου Ρόδου μετά την απόφασή του για την κήρυξή του ως αρχαιολογικού χώρου. Σύμφωνα με τον ίδιο ο θόρυβος που προκλήθηκε ήταν εκ του περισσού και άνευ νοήματος και οφείλεται σε «δημοσιογραφικό θόρυβο που λέει να βρούμε μια ευκαιρία να βαρέσουμε εδώ ή εκεί» με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κλίμα που δεν επέτρεψε τη νηφάλια αποτίμηση της απόφασής του.

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κανενός είδους φρένο στη διαδικασία επένδυσης εκεί» κι ότι η επένδυση μπορεί να προχωρήσει κανονικά σε ό,τι αφορά του Υπουργείο Πολιτισμού «χωρίς να τίθεται, επαναλαμβάνω, κανένας καινούριος όρος σε σχέση με το ΕΣΧΑΔΑ και τι είχε γίνει τότε».

Για την επίμαχη απόφασή του που θεωρήθηκε ότι εμποδίζει την επένδυση στην περιοχή της Αφάντου, ο κ. Μπαλτάς, υποστήριξε συγκεκριμένα ότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου ουσιαστικά θέτει απλώς σε εγρήγορση την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων της περιοχής.

«Είναι επί της ουσίας κάποια επισημοποίηση ότι σε ολόκληρη αυτήν την περιοχή υπάρχουν ενδεχομένως ενδιαφέροντα, από κάθε άποψη, αρχαιολογικά ευρήματα. Αυτό σημαίνει απλώς ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει μεγαλύτερη μέριμνα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των οικοδομικών διαδικασιών και τίποτα παραπάνω. Η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου, όμως, δεν αφορά αυτή καθαυτή τη δόμηση. », σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η επένδυση εις ό,τι αφορά το Υπουργείο Πολιτισμού μπορεί να προχωρήσει ακριβώς όπως ήταν πριν γίνει η αναοριοθέτηση και η αναοριοθέτηση απλώς επισημοποιεί, ότι όντως αυτή η ευρύτερη ζώνη που δεν αφορά μόνο το οικόπεδο της επένδυσης, είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, πράγμα που σημαίνει ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων εκεί πρέπει να έχει το νου της, ώστε να προλαβαίνει πράγματα που μπορούν να προληφθούν, να βοηθήσει την επένδυση να προχωρήσει γρήγορα εκεί που μπορεί να προχωρήσει γρήγορα».

Επιχειρώντας, δε, να κάνει πιο πειστικά τα επιχειρήματά του, έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του Μετρό Θεσσαλονίκης, λέγοντας: «εκεί τα αρχαία ήταν τόσο σημαντικά, ώστε έπρεπε αυτά να μείνουν στη θέση τους. Χωρίς να ανοίξει μύτη εκεί, εάν επιτρέπεται ο όρος, έγινε αυτό. Καθυστέρησε ολίγον η επέκταση του Μετρό, αλλά όλοι στο τέλος θα χαρούν με το τελικό αποτέλεσμα. Στην Αφάντου είναι άλλο το πρόβλημα. Είναι άλλο το θέμα, είναι άλλη η αντιμετώπιση. Δεν υπάρχει, λοιπόν, επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά, κανενός είδους πρόσθετη επιβάρυνση οιουδήποτε είδους σε σχέση με την επένδυση».

Επέρριψε μάλιστα για το αλαλούμ ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις που όπως ισχυρίστηκε: «ήταν μια εξαιρετικά βιαστική και άνευ ετέρου διαδικασία όπου πέρασε από ιδιοκτησία του ΕΟΤ σε ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ, στις προηγούμενες κυβερνήσεις, με έναν πολύ περίεργο τρόπο. Διότι στη διαδικασία αυτής της μεταβίβασης αρχαιολογική ζώνη Α΄, που ανήκει εκ του Συντάγματος στο Δημόσιο και δεν μπορεί να πωληθεί ή να παραχωρηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο, θεωρήθηκε ότι περνάει στο ΤΑΙΠΕΔ και μπορεί να πωληθεί. Αυτό έφτιαξε ένα ολόκληρο νομικό κομφούζιο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Το λύσαμε αυτό σε πρώτο χρόνο στο Υπουργείο, λέγοντας ότι απλώς εάν επιστραφεί ο αρχαιολογικός χώρος, που υποτίθεται ότι έχει πωληθεί, στην κυριότητα του Δημοσίου δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και μπορεί να προχωρήσει η επένδυση».
Πηγή: skai.gr