«Λαιμητόμος» για την αντιπολίτευση το ασφαλιστικό - «άθλος» κατά την κυβέρνηση

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν για τελευταία ημέρα σήμερα στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής συμπολίτευση και αντιπολίτευση με αιχμή το ασφαλιστικό - φορολογικό νομοσχέδιο με τους μεν κυβερνητικούς βουλευτές να το χαρακτηρίζουν «άθλο» και τους δε να το αποκαλούν «λαιμητόμο».

«Είστε κυβέρνηση. Δεν είστε τουρίστες να φέρνετε εδώ το συγγραφικό σας πόνημα», τόνισε με νόημα ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι βάζει στην κοινωνία «φέσι» 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ με το ασφαλιστικό, αφού όπως υποστήριξε το αντίστοιχο νομοσχέδιο του 2014 κρινόταν από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή επίσης βιώσιμο αλλά κόστιζε 300 εκατομμύρια έναντι 3,1 δις. που έχει κόστος το σημερινό. «Ο λογαριασμός αυτός είναι η αποτυχία της κυβέρνησής σας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Με το Χριστό και το θαύμα των 4 άρτων, παραλλήλισε τον πρωθυπουργό, η Εύη Χριστοφιλοπούλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, χαρακτηρίζοντάς τον ειρωνικά «θαυματοποιό», αφού όπως είπε με βάση non paper του Μεγάρου Μαξίμου και περικοπές δισεκατομμυρίων θα γίνουν και το 90% των ασφαλισμένων δεν θα υποστούν μειώσεις.

«Αυτό είναι το θαύμα με τους τέσσερις άρτους του Ιησού Χριστού που πολλαπλασιάστηκαν οι άρτοι κι έφαγε ο κόσμος. Είστε τόσο θαυματοποιοί. Ας το κάνει ο κος Τσίπρας που έλεγε ότι θα βαράει τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές αλλά προς το παρόν χορεύει ο ίδιος. Είστε κι εσείς θαυματοποιός κύριε Κατρούγκαλε; Να μας το πείτε», υπογράμμισε η βουλευτής.

«Αιτία πολέμου» για το ΚΚΕ χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο ο Χρήστος Κατσώτης, κάνοντας λόγο για νόμο «λαιμητόμο» που σφαγιάζει τις συντάξεις και τις καταντά «προνοιακά επιδόματα πείνας».

Για αναχρονιστικό νομοσχέδιο έκανε λόγο ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας από το Ποτάμι, προειδοποιώντας ότι θα υποχρεωθεί το πολιτικό σύστημα να επανακαθορίσει το ασφαλιστικό το 2018, δεδομένου όπως ισχυρίστηκε ότι «δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση αλλά για μια εισπρακτική προσπάθεια περικοπής 1,8 δις ευρώ». Μάλιστα ο ίδιος πρότεινε ένα εναλλακτικό σύστημα βασισμένο σε 3 πυλώνες, όπως εφαρμόζεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην αντίπερα όχθη οι κυβερνητικοί βουλευτές υποστήριξαν ότι πρόκειται από «άθλο» μέχρι «τομή», επιμένοντας ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι δίκαιο, βιώσιμο και διαπνέεται από ισονομία.

Ο Υπουργός Εργασίας από την πλευρά του επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αναλυτικά στην Ολομέλεια. Ανακοίνωσε, ωστόσο, ότι θα κάνει δεκτή τροπολογία που συνυπογράφουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του Ποταμιού, σχετικά με τις συντάξεις των ΑμΕΑ, με την οποία μειώνεται κατά πολύ το ποσοστό των προβλεπόμενων περικοπών.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στις αρμόδιες επιτροπές και επί των άρθρων κατά πλειοψηφία, με τις θετικές ψήφους της κυβερνώσας πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Στην Ολομέλεια θα εισαχθεί αύριο στις 10.00 το πρωί και αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ της Κυριακής.
Πηγή: skai.gr