Μέρκελ: Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε Ελλάδα και Ιταλία

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να μην κλείσουν τα σύνορα. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα και την Ιταλία», υπογράμμισε η καγκελάριος Άνκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή της με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι στη Ρώμη.

«Άσκησα μεγάλη κριτική στο κλείσιμο των συνόρων που αποφάσισε η ΠΓΔΜ. Η Ελλάδα υποδέχθηκε 60.000 πρόσφυγες μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Σαν να είχε υποδεχθεί η Γερμανία, 400.000 πρόσφυγες μέσα στην ίδια περίοδο», συμπλήρωσε η καγκελάριος.

Η κ.  Μέρκελ υπογράμμισε, επίσης, ότι «οι χώρες μέλη της Ένωσης πρέπει να είναι αλληλέγγυες και να καταλάβουν ότι τα εξωτερικά σύνορα ανήκουν σε όλους και δικαίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλά για κατανομή των βαρών και υποχρεώσεων».

Η γερμανίδα καγκελάριος
προειδοποίησε ακόμη ότι «αν δεν προστατευθούν αποτελεσματικά τα σύνορα της ΕΕ θα επιστρέψουμε στον εθνικισμό». 

Από την πλευρά του, ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι η Ιταλία και η Γερμανία θα εργαστούν από κοινού ώστε στις συνόδους της G7 και της G20 να παρουσιάσουν κοινές προτάσεις για την «αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της διεθνούς πολιτικής».

Σημειώνεται ότι στις 19:30 θα υπάρξει δημόσια συζήτηση του ιταλού πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς.

Την Παρασκευή, η κ. Μέρκελ και οι ηγέτες της ΕΕ θα έχουν συναντήσεις με τον πάπα Φραγκίσκο.




Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr