Μαξίμου: Να μην πάει χαμένο το Eurogroup – Απούσα η Λαγκάρντ τη Δευτέρα

Την ανάγκη να «μην πάει χαμένο» το έκτακτο Eurogroup της 9ης Μαΐου και να γίνει η αρχή για να δοθεί σήμα για κλείσιμο της αξιολόγησης επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, ωστόσο τα μηνύματα από την Ουάσιγκτον δεν είναι τόσο αισιόδοξα, καθώς έγινε γνωστό ότι η Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα παραστεί στη συνεδρίαση των Βρυξελλών. 

Από το Μαξίμου χαρακτηρίζουν την επιμονή για προληπτικό πακέτο μέτρων ως μεθόδευση για να υπάρξει πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση από ορισμένους κύκλους των δανειστών. 

Σημειώνεται ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσουν αμέσως μετά το Eurogroup, προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της συνόδου, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είναι σε συνεχείς επαφές με την ΚΟ και στελέχη του κόμματος.

Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό αναμένεται να κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα και θα ψηφιστεί την Τετάρτη, με τις κυβερνητικές πηγές να διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει θέμα για την κυβερνητική πλειοψηφία από την ψήφισή του. 

Σε ό,τι αφορά την απουσία της Κριστίν Λαγκάρντ από το έκτακτο Eurogroup, η στάση της αυτή καταδεικνύει ότι δεν αναμένεται συμφωνία τη Δευτέρα, με το ΔΝΤ να μην δείχνει να αποδέχεται τις προτάσεις της Αθήνας για τα προληπτικά μέτρα. Τη γενική διευθύντρια θα αντικαταστήσει ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν.

Η ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, αντί για προληπτικά μέτρα, είναι πλέον η βάση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, δήλωναν νωρίτερα κυβερνητικοί αξιωματούχοι μετά την πρωινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group για το συνολικό πακέτο μέτρων και τον εφεδρικό μηχανισμό, με την συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.

Μήνυμα στην Αθήνα ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας συναρτάται με την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποστέλλουν από την πλευρά τους οι εταίροι ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

«Δεν έχουμε φθάσει ακόμα (στο τέλος), υπάρχουν ακόμα ανοιχτά σημεία» διαμήνυσε για τη διαπραγμάτευση η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο εκπρόσωπος του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ«Η Γαλλία επιθυμεί να υπάρξει τη Δευτέρα μια συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες» είναι το μήνυμα του γάλλου προέδρου σύμφωνα με τον Στεφάν Λε Φολ.
Πηγή: skai.gr