Επιβεβαιώνει ο Αβραμόπουλος το ενδεχόμενο προστίμων σε κράτη – μέλη

Το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων σε κράτη – μέλη της ΕΕ που θα αρνούνται να δεχθούν τον αριθμό των προσφύγων που θα τους αναλογεί στο πλαίσιο μελλοντικών προγραμμάτων μετεγκατάστασης άφησε ανοιχτό ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Προς το παρόν δεν πήραμε αποφάσεις νομικού χαρακτήρα για τις επανεγκαταστάσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν», δήλωσε χαερακτηριστικά ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, σε συνέντευξή του στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.

«Η διαχείριση του προσφυγικού δεν ανήκει μόνον σε Ιταλία και Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος. «Η απόφαση να πραγματοποιηθούν επανεγκαταστάσεις είναι δεσμευτική, και τα κράτη-μέλη έχουν μια ηθική υποχρέωση να το πράξουν. Προς το παρόν δεν προχωρήσαμε σε νομικού χαρακτήρα βήματα -oι μέθοδοί μου ενθάρρυνσης και πειθούς ήταν πολιτικές- αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα βήματα αυτά δεν θα γίνουν» διεμήνυσε.

Παράλληλα, στις δηλώσεις του στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο τονίζει ότι είναι απογοητευμένος από τον βραδύ ρυθμό των επανεγκαταστάσεων και από την έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Σε ό,τι αφορά τη Συνθήκη του Σέγκεν, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επισήμανε ότι «η Σέγκεν δεν πεθαίνει. Αντιθέτως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποιεί κάθε δυνατή προσπάθεια για επιστροφή στην ομαλότητα, όπως αναφέρεται και στον οδικό χάρτη "Βack to Schengen". Για να επιτελεσθεί πρόοδος, όμως, χρειάζονται ενδιάμεσα βήματα. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε δεν μπορεί να γίνει μέσα σε μια νύχτα, πρέπει να εξασφαλίσουμε μια βαθμιαία διαδικασία, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιτραπούν προσωρινοί, έκτακτοι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα».

Σχετικά με τη μέχρι τώρα
πορεία των επανεγκαταστάσεων ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι «μέχρι τώρα είναι 1.441 τα άτομα που επανεγκαταστάθηκαν από Ιταλία και Ελλάδα. Εξ αυτών, 565 μόνον από την Ιταλία. Τώρα που οι αφίξεις στην Ιταλία αυξάνονται και πάλι, ο αριθμός των επανεγκαταστάσεων πρέπει να μεγαλώσει, αν θέλουμε να αποφύγουμε να δημιουργηθεί πρόβλημα στη χώρα».

Ο αρμόδιος επίτροπος δήλωσε επίσης ότι η ιδέα του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, να δημιουργηθούν πλωτά Hot spots είναι ενδιαφέρουσα και πρέπει να τύχει εμβάθυνσης, αλλά απαιτείται να εξακριβωθούν και διάφορες νομικές, τεχνικές και οικονομικού χαρακτήρα πτυχές οι οποίες συνδέονται με την εφαρμογή της.

Σημειώνεται ότι δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που θα αρνούνται να δεχθούν τον αριθμό των προσφύγων που θα τους αναλογεί στο πλαίσιο μελλοντικών προγραμμάτων μετεγκατάστασης από χώρες όπως η Ελλάδα θα βρεθούν αντιμέτωπες με βαριά πρόστιμα, της τάξης περίπου των 250.000 ευρώ ανά πρόσφυγα.

Το δημοσίευμα των
Financial Times αναφέρει πως το μέτρο αυτό περιλαμβάνεται στις προτάσεις που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη για την αναδόμηση του μέχρι τώρα ισχύοντος κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ για τη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ.

Στο μεταξύ, με ανησυχία παρακολουθεί την ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού στην ΕΕ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς. Σε δηλώσεις του σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό δήλωσε ότι θεωρεί επιβεβλημένο να στηριχθεί η Ελλάδα από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ στην προσφυγική κρίση.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ