Νέες συσκέψεις στο Μαξίμου για τη διαπραγμάτευση υπό την πίεση του χρόνου

Πυρετός κυβερνητικών συσκέψεων εντός της ημέρας υπό τον πρωθυπουργό ενόψει του Eurogroup της 9ης Μαΐου, με στόχο να αποτραπεί το εφεδρικό πακέτο μέτρων που παραμένει το «μεγάλο αγκάθι» της διαπραγμάτευσης. 

Με δεδομένο ότι η συμφωνία ήταν προγραμματισμένο να κλείσει από το Νοέμβριο ο χρόνος πιέζει την Αθήνα, τη στιγμή που η κυβέρνηση κρατά τον πήχη των προσδοκιών χαμηλά, ενώ κυβερνητικά και κομματικά στελέχη αφήνουν τις τελευταίες ημέρες ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. 

Η κυβέρνηση δεν κάνει δεκτή ούτε τη συμβιβαστική πρόταση που τέθηκε για τα μέτρα «ρεζέρβα», δηλαδή τα μισά από αυτά να περιγράφονται και τα άλλα μισά να νομοθετηθούν. Επίσης, το ΔΝΤ θέλει περικοπές δαπανών (συντάξεις, μισθοί δημοσίου) και καμία ανάμειξη του υπουργού Οικονομικών σε όποιες περικοπές θα γίνουν, ενδεχόμενο στο οποίο αντιδρά η Αθήνα.

Η κυβέρνηση επιμένει τα στοιχεία που θα λαμβάνονται υπόψη να είναι τα στοιχεία της Eurostat, αλλά και να υπάρχει η δυνατότητα στον κ. Τσακαλώτο να αντικαθιστά τις αλλαγές που θα προβλέπονται στον μηχανισμό με ισοδύναμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η κυβέρνηση θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες να ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της χώρας και να αυξήσει την υποστήριξη που έχει ήδη εκδηλωθεί από διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έναντι των απαιτήσεων του Ταμείου αναζητώντας ερείσματα στο εξωτερικό.

Όσον αφορά το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην εθνική αντιπροσωπεία την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη, 9 και 10 Μαΐου, ενώ μεθαύριο Πέμπτη και Παρασκευή πρόκειται να συζητηθεί στις αρμόδιες Επιτροπές.

Υπενθυμίζεται ότι πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση που μίλησαν τη Δευτέρα στο πρακτορείο Reuters εκτίμησαν ότι δεν είναι πιθανό να υπάρξει τελική συμφωνία στο Eurogoup της 9ης Μαΐου, καθώς οι διαβουλεύσεις σε πολλά ζητήματα προχωρούν αργά. Μία από τις πηγές εκτίμησε πως θα χρειαστούν βδομάδες μετά τη συνεδρίαση προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Οι πηγές του ΑΜΠΕ στάθηκαν στην υποστήριξη που έχει εκδηλωθεί από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές προς την ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να λάβει μέρος στην συνάντηση των σοσιαλιστικών κομμάτων που θα γίνει περί τα τέλη Μαΐου στην Ρώμη.

Σε συνέντευξή στην ιστοσελίδα Euractiv, ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα τόνισε ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Γερμανοί θέλουν να δουν την Ελλάδα να βυθίζεται, όμως οι Σοσιαλιστές σκοπεύουν να τους εμποδίσουν».
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ