Κορυφαίες πνευματικές φυσιογνωμίες κατά της διαγραφής δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ

Ανταπόκριση από κορυφαίες πνευματικές φυσιογνωμίες βρήκε η πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών διαμαρτυρίας κατά των πρόσφατων αποφάσεων της ΕΣΗΕΑ για τη διαγραφή δημοσιογράφων από την Ενωση, εξαιτίας των απόψεων που εξέφρασαν κατά τις ταραγμένες μέρες του περυσινού δημοψηφίσματος, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Όπως αναφέρθηκε στο σχετικό ψήφισμα: «Η πρόσφατη απόφαση της ΕΣΗΕΑ για τη διαγραφή συγκεκριμένων δημοσιογράφων, που είχαν λάβει συγκεκριμένη στάση κατά την προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, αποτελεί μία από τις περισσότερο ανησυχητικές εξελίξεις των ημερών μας. Παρά τις προσχηματικές –και εξόχως επιλεκτικές– επικλήσεις της “δεοντολογίας”, πρόκειται για την πρώτη φορά, ύστερα από τέσσερις δεκαετίες, που διενεργείται δίωξη του φρονήματος και της έκφρασης γνώμης στην Ελλάδα, και μάλιστα από την ίδια την ΕΣΗΕΑ. Οι υπογράφοντες εκφράζουν τη βαθύτατη ανησυχία τους γι’ αυτό το φαινόμενο, που ουδείς περίμενε να δει στην Ελλάδα του 2016».

Μεταξύ των υπογραφόντων είναι ακαδημαϊκοί, όπως ο πρώην πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Τσουγκαράκης, ο πρώην επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, Θάνος Βερέμης, ο πρώην πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θεόδωρος Κουλουμπής, το ηγετικό στέλεχος της ΠΟΣΔΕΠ, Ευγενία Μπουρνόβα, και πολλοί άλλοι. Το ψήφισμα στηρίζουν, επίσης, με την υπογραφή τους συγγραφείς, όπως ο Απόστολος Δοξιάδης, ο Τηλέμαχος Μαράτος και ο Πέτρος Μακρής-Στάικος.

Υπενθυμίζεται ότι, προ τριών εβδομάδων, το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να επιβάλει ποινές διαγραφής σε τρεις δημοσιογράφους που είχαν υποστηρίξει το «Ναι», πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015. Ο γενικός διευθυντής Ειδήσεων του ΣΚΑΪ, Σταμάτης Μαλέλης, διαγράφηκε για 18 μήνες, ο Αρης Πορτοσάλτε, διευθυντής του ΣΚΑΪ 100,3, για έναν χρόνο, και ο Νίκος Κονιτόπουλος, αρχισυντάκτης της εκπομπής «ΣΚΑΪ στις 6», με παρουσιαστή τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, για έξι μήνες. Επιβλήθηκε επίσης επίπληξη –με ανάρτηση στους χώρους εργασίας– στην Ολγα Τρέμη, στη Μαρία Σαράφογλου και στον Μανώλη Καψή (MEGA), αλλά και στη Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1).

Το ψήφισμα διαμαρτυρίας καθίσταται ακόμα πιο επίκαιρο μετά την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, την περασμένη Τρίτη, ότι θα κινήσει νέες διαδικασίες διαγραφής, αυτήν τη φορά κατά δημοσιογράφων που εργάστηκαν σε ημέρα απεργίας – την τέταρτη συνεχόμενη, εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων για τη χώρα.
Πηγή: Γιάννης Παλαιολόγος