Γεροβασίλη: Εκτός συμφωνίας οι εμμονές και οι απαιτήσεις του ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβάλλει απαιτήσεις εκτός της συμφωνίας του Ιουλίου και εκτός συντάγματος, που υπονομεύουν τις προσπάθειες της Ελλάδας και των θεσμών, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, κατά την έκτακτη συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης. 

Η κα Γεροβασίλη κατηγόρησε το ΔΝΤ για «εμμονή» που επιβεβαιώνεται από την άρνηση του Ταμείου για θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού δημοσιονομικής αναδιάρθρωσης, παρά το γεγονός πως η ελληνική πρόταση εγγυάται την αντικειμενικότητα, «τον αυτοματισμό και την αξιοπιστία» των προτεινόμενων μηχανισμών.

Διαψεύδοντας τα σενάρια για ανασχηματισμό της κυβέρνησης ή παραίτησης του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε πως δεν υπάρχει «καμία ανασφάλεια» για τα ταμειακά διαθέσιμα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υποστήριξε πως η χθεσινή συζήτηση με τους θεσμούς διεκόπη όχι από ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά ούτως ώστε οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου  να πάρουν οδηγίες από τους δικούς τους επικεφαλής.

Για την ημερομηνία σύγκλισης Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα, η Όλγα Γεροβασίλη επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει «όλους τους λόγους» να πιστεύει πως θα συγκληθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Μάλιστα χαιρέτισε και την σχετική δήλωση του προέδρου ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που είχε νωρίτερα υπογραμμίσει, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, την ανάγκη για άμεση σύγκλιση Eurogroup εντός των επόμενων ημερών.

«Η ελληνική κυβέρνηση κράτησε όλες τις κόκκινες γραμμές», πρόσθεσε η κα Γεροβασίλη, σημειώνοντας πως δεν σημειώθηκε καμία μείωση συντάξεων και οι αναπροσαρμογές του φορολογικού ανακατανέμουν τα βάρη υπέρ των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων. «Πάνω σε αυτή την βάση θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων», τόνισε.

Η κυβέρνηση κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για μικροπολιτική, και την καλεί να τοποθετηθεί δημοσίως για το αν συμφωνεί με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. 

Η ελληνική οικονομία όχι μόνο έπιασε τους στόχους του προϋπολογισμού αλλά κατάφερε και υπεραπόδωση με πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%, σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας