Σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής των φυλακών Κορυδαλλού

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν ο οικονομικός διοικητικός υπάλληλος - που εκτελεί χρέη διευθυντή στις φυλακές Κορυδαλλού, Ιωάννης Ανέστης, καθώς και οι εξωτερικοί φρουροί υπηρεσίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας αμέσως μετά την έκτακτη σύσκεψη με αφορμή την απόδραση κρατουμένων με ελικόπτερο. Παράλληλα, ο κ. Παπαληγούρας ανακοίνωσε τη μετάθεση πέντε σωφρονιστικών υπαλλήλων.
«Απαιτούμε επάρκεια και επαγγελματισμό» δήλωσε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου ο κ. Παπαληγούρας, «κάτι που -όπως είπε- έλειπε από τις φυλακές Κορυδαλλού». Παράλληλα ο υπουργός τόνισε ότι θα περιμένει το πόρισμα των ερευνών για την επιβολή ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων. Σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες, περιορίστηκε να δηλώσει «ότι υπάρχουν σαφέστατα διοικητικές ευθύνες, καθώς και ολιγωρία και έλλειμμα επάρκειας και επαγγελματισμού από την πλευρά των σωφρονιστικών υπαλλήλων. «Οι υπάλληλοι θα μπορούσαν να είχαν κάνει χρήση όπλων» κατέληξε ο υπουργός, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δε θα ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, μέσω της λήψης συγκεκριμένων μέτρων».
Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου Δημήτρης Λινός και ο υπουργός Δικαιοσύνης παρήγγειλαν τη διενέργεια προκαταρκτικής και ένορκης διοικητικής εξέτασης για να αποκαλυφθούν οι συνθήκες της απόδρασης και να επιβληθούν κυρώσεις.
Η ΥΠΑ
Την ίδια ώρα, υπό διερεύνηση βρίσκονται τυχόν ευθύνες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για το μη έγκαιρο εντοπισμό του ελικοπτέρου και άμεση κινητοποίησή της. Πάντως, ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης υποστήριξε ότι το σχέδιο πτήσης του ελικοπτέρου με το οποίο έγινε η απόδραση εγκρίθηκε κανονικά και τόνισε ότι ουδεμία ευθύνη φέρει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Ο εμπειρογνώμονας ελικοπτέρων και πιλότος Παντελής Φραγκούλης επέρριψε μέσω του ΣΚΑΙ ευθύνες στην ΥΠΑ, αλλά και στους αρμόδιους υπουργούς για το μη έλεγχο πτήσεων που πραγματοποιούν ελικόπτερα ιδιωτικών εταιρειών. Έκανε λόγο για ολιγωρία και ελλιπή ασφάλεια των πτήσεων, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν κανονισμοί και κατέληξε λέγοντας ότι η όποια εταιρεία θα πρέπει να ελέγχει τα άτομα που επιβιβάζονται στα ελικόπτερα.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολικής Αεροπορίας Βασίλης Αλεβιζόπουλος δήλωσε στο ΣΚΑΪ ότι τέτοιου είδους ελικόπτερα πετούν σε συγκεκριμένο ύψος, δηλώνουν σχέδιο πτήσης στον πύργο ελέγχου, αλλά δεν παρακολουθούνται από ραντάρ. Πρόσθεσε ότι η επιβίβαση στο ελικόπτερο από τον Αγιο Κοσμά ήταν παράνομη καθώς, -όπως είπε- η περιοχή δεν έχει άδεια λειτουργίας, ενώ επισήμανε ότι δε γίνονται έλεγχοι των επιβατών.
Εύα Καραμανώλη
Πηγή: skai.gr