Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής θα ζητήσει ο Τσίπρας για την αξιολόγηση

Άμεση σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής όπου θα τεθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά το πρωί της Τετάρτης, στον απόηχο της απόφασης των θεσμών να μην συγκληθεί έκτακτο Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη, καθώς κρίνουν πως ακόμα δεν έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος στη διαπραγμάτευση με την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει τη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των όσων συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, όταν υπογράφηκε το τρίτο Μνημόνιο.

Δεν είναι ακόμα γνωστό αν ο κ. Τουσκ θα δεχτεί το αίτημα του έλληνα πρωθυπουργού.

Βασικό «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση είναι, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το πακέτο των επιπλέον μέτρων ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, που οι δανειστές θέλουν να νομοθετήσει προληπτικά η Αθήνα.

Η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο αντιτείνει ότι προληπτική ψήφιση νόμων αντίκειται στο Σύνταγμα, και έχει αντιπροτείνει τη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού περικοπής δαπανών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σημείο τριβής είναι επίσης το πώς θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά.

Ο κ. Τσίπρας έχει στο παρελθόν δηλώσει ότι είναι διατεθειμένος να τηρήσει τα όσα προβλέπει το Μνημόνιο, όχι όμως περισσότερα.
Πηγή: skai.gr