Έρχεται ρήτρα εχεμύθειας για τους βουλευτές

Νέα ήθη και έθιμα εισάγει στο Κοινοβούλιο ο Πρόεδρος, Νίκος Βούτσης, με τη «ρήτρα εχεμύθειας» που προστίθεται στα μέτρα του Κώδικα Δεοντολογίας, που θα θεσπιστεί, να κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον.

Η τελική πρόταση του Προέδρου της Βουλής για τον Κώδικα ορθής συμπεριφοράς των βουλευτών, περιλαμβάνει συγκεκριμένα την υπογραφή δήλωσης εχεμύθειας κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, που θα τους απαγορεύει να χρησιμοποιούν προς ίδιον όφελος ή προς όφελος τρίτων προσώπων «εμπιστευτικές πληροφορίες και έγγραφα τα οποία περιέρχονται σε γνώση τους κατά την διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους».

Το χρονικό διάστημα για το οποίο θα ισχύει η ρήτρα εχεμύθειας είναι προς το παρόν άγνωστο με πολλούς να σχολιάζουν σκωπτικά ότι οι «οι βουλευτές θα πάρουν το μυστικό στον τάφο τους». Πληροφορίες πάντως θέλουν να έχει ισχύ για τη διάρκεια της θητείας των βουλευτών.

Επιπλέον, στο ίδιο άρθρο θα προβλέπεται ότι «ως προς τις πληροφορίες και τα έγγραφα που αναφέρονται στα άρθρα 146 και 147 του ποινικού κώδικα ισχύει απόλυτη απαγόρευση χρήσης τους ανεξαρτήτως αν συντρέχει το στοιχείο του ιδίου οφέλους».

Επιπλέον, στα πειθαρχικά μέτρα ποτ προτείνει ο κ. Βούτσης, έχει προστεθεί διάταξη που προβλέπει ότι ο βουλευτής εις βάρος του οποίου έχει διαπιστωθεί σύγκρουση συμφερόντων δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει σε συνεδριάσεις του οργάνου της Βουλής ή σε σχετικές ψηφοφορίες που σχετίζονται με την ως άνω σύγκρουση συμφερόντων.

Από τα έως τώρα γνωστά μέτρα, που προβλέπονται στον Κώδικα Δεοντολογίας, είναι τα εξής:

-Οι βουλευτές πρέπει να απέχουν από τη χρησιμοποίηση ή την επίκληση της βουλευτικής τους ιδιότητας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν, διευκολυνθούν ή ευνοηθούν έναντι άλλων προσώπων ή από τις αρχές και τις δημόσιες υπηρεσίες.

-Οι βουλευτές οφείλουν να μην αποδέχονται πάσης φύσεως δώρα, παροχές ή άλλα ωφελήματα, των οποίων η φύση ή η χρηματική τους αξία εγείρουν ζητήματα μεροληπτικής άσκησης των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων.

- Βουλευτές που παραβιάζουν τη διάταξη περί σύγκρουσης συμφερόντων θα αποκλείονται προσωρινά για 15 ημέρες από όλες τις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου ή της σχετικής επιτροπής.

-Δώρα των οποίων η αξία είναι μικρότερη των 200 ευρώ και λαμβάνονται ως αναμνηστικά ενθύμια στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης και φιλοξενίας κατά την εκτέλεση της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας, εξαιρούνται από την απαγόρευση της προηγούμενης παραγράφου. Τα δώρα αυτά καταχωρίζονται με δήλωση του/της βουλευτή σε ειδικό κατάλογο πρωτοκολλημένο, αριθμημένο και μονογραφημένο, ο οποίος τηρείται στη Διεύθυνση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην οποία ανήκει ο κάθε βουλευτής

Ο Κώδικας θα εισαχθεί προς συζήτηση την προσεχή Παρασκευή στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, προκειμένου τα μέλη της να συμφωνήσουν στις τελικές διατάξεις που θα εισαχθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά