Κλείσιμο

Γεροβασίλη: Η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξηγήσεις από το ΔΝΤ για τις διαρροές του Wikileaks

«Η Ελληνική Κυβέρνηση ζητά εξηγήσεις από το ΔΝΤ για το αν η επιδίωξη δημιουργίας συνθηκών χρεωκοπίας στην Ελλάδα, λίγο πριν το δημοψήφισμα στη Βρετανία, αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη έκτακτη συνεδρίαση υπό τον Αλέξη Τσίπρα για τον διάλογο φωτιά Τόμσεν - Βελκουλέσκου - Πέτροβα τον οποίον δημοσιεύει σήμερα το Wikileaks

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνομιλίες με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και με ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις. 

Η δημοσιοποίηση της τηλεδιάσκεψης των υψηλόβαθμων στελεχών του Ταμείου για την Ελλάδα, την ελάφρυνση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία της κυβέρνησης. Κύκλοι του Μαξίμου διεμήνυαν από νωρίς ότι - εφόσον οι διάλογοι αληθεύουν - κανείς δεν μπορεί να παίζει παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας και ολόκληρης της Ευρώπης.

Από τους διαλόγους προκύπτει η πρόθεση του ΔΝΤ να πιέσει την Ελλάδα προκειμένου να περάσει τις δικές του απαιτήσεις για τον στόχο και την ελάφρυνση του χρέους.

Ο Πολ Τόμσεν φέρεται να προσπαθεί να καθυστερήσει την επιστροφή της αντιπροσωπίας του ΔΝΤ στην Αθήνα, με γνώμονα ότι πλησιάζοντας προς τον Ιούλιο (οπότε και θα είναι φλέγον το ζήτημα του Brexit γιατί θα έχει προηγηθεί η διεξαγωγή του σχετικού δημοψηφίσματος) τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και η Ελλάδα θα πιέζονται να κλείσουν τη συμφωνία και οι ανάγκες της Αθήνας για χρήματα θα είναι αυξημένες.

«Στο παρελθόν μόνο μία φορά ελήφθη η απόφαση  και αυτό ήταν όταν ήταν έτοιμοι να χρεοκωπήσουν [...] Και πιθανώς αυτό θα γίνει και τώρα. Σε αυτή την περίπτωση, αν τραβήξει μέχρι τον Ιούλιο, και ξεκάθαρα οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να κάνουν συζητήσεις ένα μήνα πριν το Brexit κι έτσι, σε κάποιο στάδιο θα θέλουν να κάνουν ένα διάλλειμμα και μετά θα θέλουν να ξαναξεκινήσουν μετά το ευρωπαϊκό δημοψήφισμα» φέρεται να ανέφερε ο Τόμσεν.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη προαναγγέλλει μάλιστα ότι θα αρνηθεί να συμφωνήσει στην αξιολόγηση υπό ένα μικρό πακέτο μέτρων.

Αποκαλύπτει περαιτέρω τις πιέσεις που σκοπεύει να ασκήσει στην καγκελάριο Μέρκελ ώστε θέτοντας ζήτημα αποχώρησης του ΔΝΤ εν μέσω προσφυγικής κρίσης να επιτύχει τη στήριξή της στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στην οποία η Γερμανία ιδίως αντιτίθεται εξαρχής. 





 
 
Πηγή: skai.gr