Φερχόφσταντ: Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι συνεργός στις πράξεις της Άγκυρας

Κατά της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας τάσσεται ο πρόεδρος της ευρωομάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών Γκι Φερχόφσταντ, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων από την Άγκυρα.

«Οι αναφορές
για αναγκαστικές επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Τουρκία με τη βία στη Συρία σοκάρουν. Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι συνεργός σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» αναφέρει χαρακτηριστικά την Παρασκευή, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

«Αν η Κομισιόν επιβεβαιώσει ότι η Τουρκία δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο, η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας θα πρέπει να επανεξεταστεί» προσθέτει ο Φερχόφσταντ.

Σύμφωνα με την επίμαχη έκθεση της διεθνούς οργάνωσης ο ακριβής αριθμός των αναγκαστικών επαναπροωθήσεων δεν είναι γνωστός, υπολογίζεται όμως σε χιλιάδες.

Πάντως, κατά την τακτική ενημέρωση στις Βρυξέλλες, μετά από εξαντλητικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, εκπρόσωποι της Κομισιόν είπαν ότι η Ευρώπη λαμβάνει υπόψη της «πολύ σοβαρά» όλες τις καταγγελίες και έχει θέσει τα εν λόγω ζητήματα στην Άγκυρα.

Ωστόσο, δεν έδωσαν οποιοδήποτε στίγμα ότι η Ευρώπη προτίθεται να αναβάλει την έναρξη των επαναπροωθήσεων – που είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν τη Δευτέρα – και διευκρίνισαν ότι η ΕΕ δεν γνωρίζει ακόμα αν οι καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας αληθεύουν.

Να τεθεί εκ νέου στο τραπέζι η συμφωνία με την Άγκυρα, εφόσον ευσταθούν οι ισχυρισμοί της Διεθνούς Αμνηστίας περί επαναπροώθησης προσφύγων, ζήτησε και ο βέλγος υφυπουργός Μετανάστευσης, Τεό Φράνκεν.
Πηγή: skai.gr