Υπερψηφίστηκε το ν/σ για τους πρόσφυγες - Διαφοροποιήσεις στη συγκυβέρνηση

Εσωκομματικούς τριγμούς, που καταγράφηκαν και στην ονομαστική ψηφοφορία, προκάλεσε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το νομοσχέδιο για το προσφυγικό με αιχμή το άρθρο 60 σύμφωνα με το οποίο σε περιπτώσεις εξαιρετικά μεγάλων ροών επιταχύνονται οι διαδικασίες για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου, προκειμένου να μην ξεπερνούν τις 14 ημέρες.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τη στήριξη επί της αρχής από το Ποτάμι και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. "Κατά" ψήφισε η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων, ενώ διαφοροποιήσεις υπήρξαν από τα περισσότερα κόμματα στα 24 άρθρα που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία. Ψήφισαν συνολικά 276 βουλευτές. 169 ψήφισαν "ναι", ενώ 107 "όχι". 

Ειδικότερα, η Βασιλική Κατριβάνου, αν και υπερψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, καταψήφισε το άρθρο 60, για το οποίο είχε αναφέρει νωρίτερα τις ενστάσεις της, διαφοροποιώντας τη στάση της από την επίσημη γραμμή του κόμματος. Αφορμή στάθηκε η άρνηση των αρμόδιων υπουργών, να προχωρήσουν σε αλλαγή του άρθρου με δεδομένες τις ενστάσεις που είχε εκφράσει η ίδια, χαρακτηρίζοντας την υλοποίηση του μέτρου ανέφικτη και εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει σε επιφανειακή εξέταση των αιτήσεων και τελικά σε μαζικές απορρίψεις.

Σε αντάρτικο προχώρησε και η Τασία Χριστοδουλοπούλου, αλλά μικρότερης δυναμικής, αφού επέλεξε το "παρών". Και εκείνη είχε εκφράσει αντιρρήσεις για τη συγκεκριμένη πρόβλεψη.

Την ίδια ώρα απόντες ήταν τρεις βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Πρόκειται για τους κ. Κόκκαλη, Παπαχριστόπουλο και Ζουράρι, αν και οι δύο τελευταίοι, με επιστολή τους προς το προεδρείο εξέφραζαν θετική πρόθεση ψήφου, χωρίς ωστόσο αυτή να προσμετράται.

Ντοσιέ με τίτλο «Διαγωνισμοί για κάλυψη αναγκών σίτισης κέντρων φιλοξενίας» κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. Περιλαμβάνει τα στοιχεία που ζητούσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

«Μη δώσετε λευκή επιταγή στο νομοσχέδιο για το προσφυγικό... Να ελέγξετε το εργαλείο αυτό, αλλά χρειαζόμαστε τέτοια εργαλεία» τόνισε νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στη Βουλή απευθυνόμενος και σε βουλευτές της συμπολίτευσης. 

Από την πλευρά του
, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής επιτέθηκε στην ΕΕ, λέγοντας ότι «είναι ανίκανη και ανήμπορη να αντιμετωπίσει το προσφυγικό».  Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε μάλιστα τη ΝΔ ότι πλήττει τον τουρισμό μιλώντας για επιδημίες λόγω προσφύγων. 

Σε καταγγελίες για οικονομικά παιχνίδια, σε βάρος κράτους και προσφύγων, προχώρησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, αναφέροντας μάλιστα ότι στέλνονται κατά προτεραιότητα πρόσφυγες σε ξενοδοχεία πολιτευτών των ΑΝΕΛ. 

Στις ενστάσεις της για τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου με την Τουρκία επανήλθε και την Παρασκευή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, λίγες μόνο ώρες πριν την ψήφισή του ν/σ για το προσφυγικό.

Στο μεταξύ, υπό τεράστια πίεση βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τη συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό, μετά την έκθεση-κόλαφο της Διεθνούς Αμνηστίας όπου καταγγέλλεται ότι η Τουρκία στέλνει Σύρους πρόσφυγες πίσω στην εμπόλεμη χώρα τους.

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, της 18ης Μαρτίου, που πέτυχε η κυβέρνηση, επισημοποίησαν την Πέμπτη και οι οι «53+» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. 
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά