Μπορίσοφ: Η ΠΓΔΜ συμπεριφέρεται υπεύθυνα στο προσφυγικό, η Ελλάδα όχι

«Η ΠΓΔΜ συμπεριφέρεται υπεύθυνα στο προσφυγικό, η Ελλάδα όχι» δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Όπως ανέφερε ο βούλγαρος πρωθυπουργός, η κύρια απειλή του μεταναστευτικού κύματος για τη χώρα του ήρθε από την Ελλάδα και όχι από την ΠΓΔΜ, η οποία είπε συμπεριφέρεται «υπεύθυνα και αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της πρόκλησης».

Η Βουλγαρία φοβάται ότι το κλείσιμο της βαλκανικής οδού στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ θα μπορούσε να δημιουργήσει μια εναλλακτική διαδρομή μέσω της επικράτειάς της.

Ο Μπορίσοφ προέβη σε αυτές τις δηλώσεις στο βουλγαρικό κοινοβούλιο, απαντώντας σε ερωτήσεις από βουλευτές. Είπε ότι η Τουρκία έχει κίνητρο να μην επιτρέψει τη διέλευση των προσφύγων στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «το πραγματικό πρόβλημα θα έρθει από την Ελλάδα.» 

«Διαπίστωσή μου είναι ότι ‘σε μια φτωχή Μακεδονία’ τα προσφυγικά στρατόπεδα καλύπτονται με χαλίκι, με τσιμέντο, έχουν παιδικές χαρές, τα πάντα είναι σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ στην Ελλάδα, η οποία λαμβάνει εκατομμύρια ευρώ, δεν υπάρχει τίποτα και οι συνθήκες είναι πραγματικά άθλιες» επισήμανε μάλιστα ο Μπορίσοφ.

Επισήμανε επίσης ότι η Βουλγαρία είναι έτοιμη να χτίσει έναν «ελαφρύ» φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με την Ελλάδα, εάν κριθεί απαραίτητο. Η ανακοίνωση έγινε για πρώτη φορά από τον υπουργό Άμυνας Νικολάι Νενκόφ.

Η Βουλγαρία έχει χτίσει
ένα φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με την Τουρκία, αλλά προηγουμένως δεν είχε προβλέψει να χτίσει ένα φράγμα κατά μήκος των συνόρων με την Ελλάδα, που είναι μέλος της Σένγκεν. Η Βουλγαρία έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στη Σένγκεν για αρκετά χρόνια τώρα, αλλά εμποδίζεται από ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ, ιδίως την Ολλανδία.
Πηγή: Πηγή: Euractiv.gr