Φερχόφστατ: Η Κομισιόν να προτείνει την υποχρεωτική ανταλλαγή μυστικών πληροφοριών περί τρομοκρατίας μεταξύ των 28

«Ζητώ από τον πρόεδρο Γιούνκερ να προτείνει την υποχρεωτική ανταλλαγή πληροφοριών για την τρομοκρατία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των κρατών-μελών» δηλώνει ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Βέλγος πολιτικός, Γκι Φέρχοφσταντ μία ημέρα μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ, που συνεκλήθη εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες.

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε το Συμβούλιο σχετικά με την περαιτέρω δράση της ΕΕ έναντι της τρομοκρατίας ο Φερχόφστατ αναφέρει ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση μεν αλλά ωστόσο δεν καλύπτουν ούτε κατά διάνοια το πρόβλημα.

Ο ίδιος διακρίνει δύο βασικά στοιχεία στην κοινή δήλωση των υπουργών:

«Πρώτον, την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων μας με την επιτάχυνση του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πλαίσιο του Συστήματος Πληροφοριών της Σένγκεν (SIS). Η δέσμευση του Συμβουλίου να συνδέσει το σύστημα αυτό με τις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας είναι επίσης θετικό», σημειώνει.

«Δεύτερον, τη δημιουργία μίας κοινής ομάδας διασύνδεσης των ειδικών κατά της τρομοκρατίας της Europol ώστε να ενισχυθούν οι εθνικές αρχές ασφαλείας των κρατών – μελών στη διερεύνηση της τρομοκρατικής απειλής σε ευρύτερη ευρωπαϊκή αλλά και διεθνή διάσταση», προσθέτει ο Φερχόφστατ για να επισημάνει:

«Μολονότι αυτές οι αποφάσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, με το ζόρι αγγίζουν την επιφάνεια της κρίσης ασφάλειας που αντιμετωπίζουμε».

«Το Συμβούλιο – διευκρινίζει – παραμένει προσκολλημένο στις αποτυχημένες πολιτικές του “καλύτερου συντονισμού”. Η κοινή ανακοίνωση βασίζεται στην βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών – μελών, χωρίς να την καθιστά υποχρεωτική », τονίζει ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων και συνεχίζει:

«Η νεοπροταθείσα κοινή ομάδα διασύνδεσης δεν αποκτά την αρμοδιότητα  να συγκεντρώνει μυστικές πληροφορίες και να στήνει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Γι’ αυτούς τους λόγους – υπογραμμίζει ο Γκι Φερχόφστατ – καλώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάει παραπέρα τις νομοθετικές της προτάσεις. Πρέπει να θεσμοθετήσουμε την υποχρεωτική ανταλλαγή μυστικών πληροφοριών για την τρομοκρατία μεταξύ των 28 κρατών – μελών».

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε πλέον την ασφάλεια των πολιτών μας να εξαρτάται από την εθελοντική ανταλλαγή πληροφοριών των εθνικών αρχών ασφαλείας μας: Πρέπει άμεσα να εξουσιοδοτήσουμε  την κοινή ομάδα ειδικών να δρα σε όλη την ΕΕ, ώστε να μπορεί να προσφέρει περισσότερα από το να “ερευνά τις διεθνείς και Ευρωπαϊκές διαστάσεις της τρέχουσας τρομοκρατικής απειλής”» επισημαίνει με νόημα ο Βέλγος πολιτικός και καταλήγει:

«Αν πρόκειται να κάνουμε την προσπάθεια να υποστηρίξουμε τις εθνικές αντιτρομοκρατικές αρχές σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να τους αναθέσουμε πραγματικό έργο».

Πηγή: skai.gr