Κλείσιμο

Ντε Μεζιέρ: Η Γερμανία θα πιέσει για ταχεία εφαρμογή ενός μητρώου εισόδου-εξόδου στη Σένγκεν

Η Γερμανία θα πιέσει για την ταχεία εισαγωγή και καθιέρωση ενός μητρώου καταγραφής εισόδου – εξόδου από τη ζώνη Σένγκεν κατά την διάρκεια της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρώπης στις Βρυξέλλες, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Τόμας Ντε Μεζιέρ.

«Στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν υπάρχουν υπερβολικά πολλά κενά»
δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, τονίζοντας: «Χρειαζόμαστε ένα μητρώο εισόδου – εξόδου για τη Σένγκεν».

Μολονότι τα κράτη – μέλη εκδίδουν βίζες για τους πολίτες τρίτων χωρών δεν υφίσταται κάποια κεντρική βάση δεδομένων όπου θα μπορούσαν να εγγράφονται όλοι όσοι μπαίνουν και βγαίνουν από τη ζώνη.

Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του Ντε Μεζιέρ στην Die Welt, σημειώνει στο σχετικό άρθρο του το Politico, μία τέτοια βάση θα συνέδεε τις τρεις υπάρχουσες βάσεις δεδομένων SIS, Eurodac και VIS. Ενώ όπως έχει πει ο ίδιος: «Θέλουμε να ξέρουμε ποιοι είναι οι άνθρωποι που μπαίνουν στη Σένγκεν και πότε φεύγουν. Αυτό επεξεργαζόμαστε τώρα».

Τον σχετικό μηχανισμό οι ηγέτες της ΕΕ συζητούσαν ήδη από το 2008, κατόπιν σχετικής πρότασης της Κομισιόν. Ωστόσο το σχέδιο προσέκρουε σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Η ίδια η Γερμανία εξάλλου ήταν που προέβαλλε ισχυρές αντιδράσεις σε μία τέτοια συλλογή και χρήση των σχετικών δεδομένων κατόπιν των σφοδρών επικρίσεων από το FDP, τότε εταίρου του CDU, στις τάξεις του οποίου ανήκε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Η σημερινή ηγεσία του γερμανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, ο σοσιαλδημοκράτης Χέικο Μαας φαίνεται να στηρίζει τα σχέδια του Ντε Μεζιερ καθιστώντας πιθανή την άσκηση πίεσης από τη Γερμανία στους άλλους εταίρους για τη σύσταση του σχετικού μητρώου.

Πηγή: skai.gr