Κλείσιμο

Μέρκελ: Να εφαρμοστεί το συντομότερο το σχέδιο ανταλλαγής προσφύγων

«Το σχέδιο ανταλλαγής προσφύγων ΕΕ – Τουρκίας πρέπει να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες η Άνγκελα Μέρκελ μετά το τελικό κείμενο των κρατών της ΕΕ πριν τις σημερινές συνομιλίες με στόχο μια συμφωνία με την Άγκυρα για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

«Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν ένα σχέδιο που θα κατευθύνει όλες τις προσπάθειές μας για την επίτευξη μιας συμφωνίας με την Τουρκία» με στόχο να περιοριστούν οι ροές προσφύγων στην ΕΕ» δήλωσε η καγκελάριος.

Η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε και στις πρακτικές δυσκολίες της συμφωνίας για επανεισδοχή των αιτούντων άσυλο στην Τουρκία παραδεχόμενη ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες», και επανέλαβε την ανάγκη να στηριχθεί η Ελλάδα οικονομικά αλλά και τεχνικά. Επίσης, έδωσε έμφαση στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε μια κοινή πρόταση για τη μετανάστευση που θα υποβληθεί στο τουρκικό πρωθυπουργό την Παρασκευή το πρωί. Οι διαβουλεύσεις για την τελική απόφαση βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

«Δεν μιλάμε για εβδομάδες εδώ, αλλά αυτό πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα και αυτό που είναι απολύτως απαραίτητο» τόνισε η καγκελάριος.

«Υπάρχει μια συλλογική θέση» επιβεβαίωσε από την πλευρά του ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.  «Έχουμε ξεκαθαρίσει τις θέσεις μας - και αυτό δεν είναι εύκολο με 28 χώρες και τις πολλές διαφορές που υπάρχουν», είπε ο Φάιμαν.

«Είμαστε σε καλό δρόμο» αλλά δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τελική συμφωνία
δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Η Τουρκία ζητά από την ΕΕ περισσότερα από αυτά τα οποία προσφέρει» ανέφερε στο μεταξύ την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην σύνοδο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, όπου παρευρέθηκε ως παρατηρητής.

«Η Ελλάδα δίνει μάχη για να κατοχυρωθούν στο τελικό κείμενο των Βρυξελλών συγκεκριμένα μέτρα και να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία για να μειωθούν οι ροές και να αντιμετωπιστούν τα δίκτυα παράνομης διακίνησης» σχολίαζαν εξάλλου  κυβερνητικοί κύκλοι.

Την Πέμπτη οι χώρες της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία πριν τις σημερινές συνομιλίες που στοχεύουν σε μια συμφωνία με την Τουρκία για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα. Οι διαβουλεύσεις για την τελική απόφαση βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Πηγή: skai.gr