Κυβέρνηση - Βρυξέλλες: Τι ζητά η Αθήνα για τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας

«Η Ελλάδα δίνει μάχη για να κατοχυρωθούν στο τελικό κείμενο των Βρυξελλών συγκεκριμένα μέτρα, και να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία για να μειωθούν οι ροές και να αντιμετωπιστούν τα δίκτυα παράνομης διακίνησης» δηλώνουν κυβερνητικοί κύκλοι

Την Πέμπτη οι
χώρες της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία πριν τις σημερινές συνομιλίες που στοχεύουν σε μια συμφωνία με την Τουρκία για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα. Οι διαβουλεύσεις για την τελική απόφαση βρίσκονται σε εξέλιξη. Αυτή την ώρα ξεκινά η κομβικής σημασίας συνάντηση μεταξύ του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Συγκεκριμένα, ζητούμενα της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές είναι τα εξής:

• Η άμεση βοήθεια και συνεισφορά από ειδικευμένο προσωπικό, που θα έρθει από την ερχόμενη εβδομάδα, να συμβάλλει στην στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου και διαχείρισης του προσφυγικού.
• Η σοβαρή αύξηση των αριθμών μετεγκατάστασης (από την Ελλάδα) και επανεγκατάστασης (από την Τουρκία) προς της χώρες της ΕΕ
• Η πλήρης εναρμόνιση των αποφάσεων με το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
• Συγκεκριμένα μέτρα και πίεση προς την Τουρκία για να μειωθούν οι ροές και να αντιμετωπιστούν τα δίκτυα παράνομης διακίνησης.

Επίσης ο πρωθυπουργός, σε συνεννόηση με το πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, έχει εκφράσει την αντίθεση της Ελλάδας σε άνοιγμα οποιουδήποτε ενταξιακού κεφαλαίου της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, που αφορά την Κύπρο. 

Μιλώντας στην σύνοδο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, όπου παρευρέθηκε ως παρατηρητής, ο Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με το ξεπάγωμα των κεφαλαίων της Τουρκίας, τόνισε ότι «η Τουρκία ζητά από την ΕΕ περισσότερα από αυτά τα οποία προσφέρει». 

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στους σοσιαλιστές να στηρίξουν τον Νίκο Αναστασιάδη –αν και ο Κύπριος πρόεδρος ανήκει στην παράταξη της Δεξιάς προσέθεταν– γιατί ενδεχόμενη αποδυνάμωσή του, μέσα από το ξεπάγωμα των συγκεκριμένων κεφαλαίων, αδυνατίζει την διαπραγματευτική του θέση και απομακρύνει την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

Σημειώνεται ότι κατά τις σημερινές (Παρασκευή) διαπραγματεύσεις ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα ασκήσει έντονες πιέσεις στους ηγέτες της ΕΕ, ώστε να παρακαμφθεί η Λευκωσία και να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Δεν υπάρχει αλλαγή στο διαπραγματευτικό πλαίσιο της ΕΕ για το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας. Μια νίκη για τον Αναστασιάδη και την Κύπρο» έγραψε στο Twitter ο δημοσιογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ.
Πηγή: skai.gr