Κλείσιμο

Γεννηματά προς Θάνου: Αποδοκιμάζω την απόπειρά σας να επέμβετε στο κοινοβουλευτικό έργο

Αιχμηρή απάντηση έδωσε η Φώφη Γεννηματά στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η οποία είχε στείλει στα τέλη Φεβρουαρίου στη πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επιστολή με την οποία διαμαρτύρεται για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στη προσωπική της διαμάχη με τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Σταύρο Τσακυράκη και τις αντιδράσεις που προκάλεσε αυτή η πρωτοβουλία.

«Με εξέπληξε η από 29.02.2016 επιστολή σας, τόσο για το περιεχόμενο, όσο και για το ύφος της» αναφέρει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τονίζει:

«Πρώτον, θεωρώ ανεπίτρεπτο το αίτημά σας να ασχοληθώ με το περιεχόμενο ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, καθώς και με τις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες των βουλευτών του κόμματός μας.

Πέρα από το γεγονός ότι δεν αμφισβητείται η ορθότητά τους, κατά τον τύπο και το περιεχόμενο τους, θέλω να σας επισημάνω τη θεμελιώδη αρχή κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος για τη διάκριση των εξουσιών στην οποία, επιμελώς, αποφεύγετε να αναφερθείτε και να επικαλεστείτε.

Η απόπειρά σας να επέμβετε στο κοινοβουλευτικό έργο, όχι μόνο με ξενίζει αλλά με υποχρεώνει να την αποδοκιμάσω και γραπτά.

Αυτή άλλωστε είναι και η αιτία για την οποία θεωρώ υποχρέωσή μου να κοινοποιήσω την παρούσα επιστολή μου στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και στην Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Δεύτερον, θέλω να επαναλάβω την πλήρη διαφωνία μας στην κατάθεση μήνυσης εκ μέρους σας κατά του καθηγητή Σταύρου Τσακυράκη, όπως επίσης και τη συνυπογραφή σας στην κατά πλειοψηφία ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (του οποίου είστε μέλος), με την οποία επιχειρείται η υποστήριξη της μήνυσής σας.

Τρίτον, έχουν γίνει γνωστές μία σειρά από συνεχείς και απροκάλυπτες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης, τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και μετά τις πρόσφατες εκλογές. Ακόμα και με προαναγγελία διώξεων. Ακόμα και με συστηματικές διαρροές στο «φιλικό» προς την Κυβέρνηση Τύπο.

Δυστυχώς, δεν μου έχουν δοθεί πληροφορίες και στοιχεία ότι εσείς προσωπικά έχετε πράξει οτιδήποτε για την αποτροπή ή τον περιορισμό αυτών των απαράδεκτων κυβερνητικών παρεμβάσεων. Θα επανέλθω επ' αυτού κατά την προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία στον κατάλληλο χρόνο.

Τέταρτον,
θεωρώ απαράδεκτη τη νέα νομοθετική διάταξη με την οποία ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου μπορεί να ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο κατά του συνόλου των Δικαστών καθώς επίσης και τη σπουδή από εσάς να κάνετε άμεση χρήση της και να προχωρήσετε σε άσκηση πειθαρχικής δίωξης δικαστικών λειτουργών και στη διεξαγωγή της πειθαρχικής έρευνας από εσάς την ίδια.

Σέβομαι όλες τις αρχές της συνταγματικής δημοκρατικής τάξης. Και γι' αυτό το λόγο σας απαντώ.

Εξαιτίας δε της φύσης των ζητημάτων που έχετε θέσει με την επιστολή σας, θεωρώ αναγκαίο να δώσω στη δημοσιότητα και τη δική σας επιστολή και τη δική μου απάντηση».
Πηγή: skai.gr