Κλείσιμο

Μαξίμου: Όχι σε νέο Καλαί στην Ειδομένη – Ενισχύουμε την παρουσία του κράτους

Πιο αισθητή θέλει να κάνει την παρουσία του κράτους στην Ειδομένη η κυβέρνηση, όπως συνάγεται από τη χθεσινή (Δευτέρα) έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό. Ωστόσο, δεν πρόκειται να ενισχυθεί η αστυνομική δύναμη στην περιοχή.

Στη χθεσινή σύσκεψη έγινε προγραμματισμός για τις επόμενες δύο εβδομάδες, και συζητήθηκαν οι αναγκαίες δράσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας την Πέμπτη.

Από την μια πλευρά η κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει δικαίωμα στην ΠΓΔΜ να ισχυρίζεται ότι επιθυμεί ένα νέο Καλαί στα σύνορα τους, μια παραγκούπολη, από την άλλη από το Μαξίμου επισημαίνεται πως «δεν πρέπει να αφήσουμε τους μετανάστες στο έλεος των διακινητών».

Συνεπώς τις επόμενες ημέρες θα εγκατασταθούν κλιμάκια σε κοντέινερ διάφορων υπουργείων (Υγείας, Προστασίας του Πολίτη, Μεταφορών, Μεταναστευτικής Πολιτικής κτλ) για να επιλύουν άμεσα όποια προβλήματα υπάρχουν.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις σκοπιανών αξιωματούχων περί επαναπροώθησης των μεταναστών, κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν «δεν έχει γίνει κίνηση να μάς τους γυρίσουν πίσω ακόμα... Εάν γίνει κίνηση επανεισδοχής θα το εξετάσουμε»

Στην κυβέρνηση ψάχνουν ήδη καινούργιες θέσεις για κέντρα φιλοξενίας. Υπολογίζουν πως σήμερα υπάρχουν περίπου 2.000 θέσεις κενές, αλλά είναι διασκορπισμένες.

Συζητήθηκαν ανάγκες για ανοιγμα καινούργιων θέσεων φιλοξενίας, τεχνικά θέματα, χρήματα που χρειάζονται, ανάγκες περιφέρειας και δήμων, και η δράση του στρατού.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης ανέφερε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκαν όλα τα σχετικά θέματα. Ωστόσο, εστίασε στο φυλλάδιο που μοιράστηκε στους πρόσφυγες και τους μετανάστες της Ειδομένης στα αραβικά, το οποίο τους καλούσε να μετακινηθούν κατά χιλιάδες προς το τέλος του φράχτη για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τον βορρά.

Οι κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν επίσης ότι οι φωτορεπόρτερ και οι ακτιβιστές που συνελήφθησαν χθες θα απελαθούν εντός της σημερινής ημέρας, ενώ ομάδα προσφύγων επιστρέφει από τα Σκόπια. 

Στο πλαίσιο αυτό,
η κυβέρνηση καλεί τις εθελοντικές οργανώσεις και αλληλέγγυους να συνεργάζονται με τις αρχές.

Σημειώνεται ότι ΜΜΕ της ΠΓΔΜ αναφέρουν ότι κύκλοι της Σκοπιανής κυβέρνησης κατηγορούν τις ελληνικές αρχές ότι ενορχήστρωσαν την είσοδο των προσφύγων στην ΠΓΔΜ, και αναμένεται να αναγάγουν την υπόθεση σε μείζον διπλωματικό θέμα.
Πηγή: skai.gr