Κομισιόν: Η επανεισδοχή προσφύγων στην Τουρκία εναπόκειται και στην Αθήνα

Η επανεισδοχή προσφύγων στην Τουρκία εναπόκειται και στην Ελλάδα είναι το μήνυμα της Κομισιόν προς την Αθήνα.

Όπως επισήμανε
τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σχετικά με το ζήτημα επανεισδοχής προσφύγων στην Τουρκία σημαντικό στοιχείο της καταρχήν συμφωνίας με την Άγκυρα, είναι η ύπαρξη κατάλληλων διοικητικών δομών και γρήγορων και αποτελεσματικών νομικών διαδικασιών.

Στο σημείο αυτό, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να οργανώσουν ένα αποτελεσματικό σύστημα γρήγορων νομικών διαδικασιών, ενδεχομένως επί τόπου στα νησιά. «Ελπίζουμε ότι όταν η συμφωνία λάβει την τελική της μορφή, θα καλύπτεται και αυτό το σημαντικό στοιχείο», επισήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ακόμη ότι η νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κρίνει ως απολύτως νόμιμη τη συμφωνία επί της αρχής για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 7 Μαρτίου.

Ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι πρόκειται για ένα «προσύμφωνο» το οποίο εγγυάται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο. Όπως εξήγησε, έχουν μπει οι βάσεις για μια νέα διαδικασία, «μια νέα αρχιτεκτονική», η οποία είναι διαφορετική, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι και νόμιμη. Ο Μ. Σχοινάς επανέλαβε τα λόγια του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία επί της αρχής της περασμένης Δευτέρας ως «νομικά εφικτή και καλή επιλογή», η οποία όμως χρειάζεται περισσότερη συζήτηση για το πώς συγκεκριμένα θα οργανωθεί η επανεγκατάσταση των προσφύγων. Οι λεπτομέρειες αυτού του ζητήματος θα καθοριστούν ως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18ης Μαρτίου, είχε πει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Έως και δύο χρόνια θα παραμείνουν στην Ελλάδα οι πιο πολλοί πρόσφυγες που έχουν έρθει στη χώρα περιμένοντας τη μετεγκατάστασή τους, ενώ κάποιοι μετανάστες θα μείνουν μόνιμα, δηλώνει στο μεταξύ στους Financial Times ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και υπεύθυνος του Συντονιστικού της κυβέρνησης για το προσφυγικό Δημήτρης Βίτσας.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr