Κατρούγκαλος στο BBC: Τα αποτελέσματά μας δεν είναι ακόμη ορατά

Συνέντευξη στην εκπομπή HardTalk του BBC παραχώρησε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κατρούγκαλος, στην οποία αναφέρθηκε στο θέμα της προσφυγικής κρίσης αλλά και την ελληνική οικονομία με αφορμή την άφιξη των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα.

Αναφορικά με την οικονομία και εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει όπως απαιτούν οι δανειστές σε ακόμη περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αν εγγυάται ότι θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, ο υπουργός επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της», ότι «αναγκάστηκε να κάνει τη συμφωνία του Ιουλίου αλλά από τη στιγμή που φέρει την υπογραφή της θα την τιμήσει», σημειώνοντας παράλληλα ότι στόχος της είναι να λάβει και «μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως για παράδειγμα η εθνική σύνταξη, χρηματοδοτούμενη από φόρους και όχι εισφορές».

Απαντώντας σε σχόλιο ότι τόσο οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ θυμωμένοι με την κυβέρνηση και δεν την πιστεύουν όσο και ότι οι δανειστές είναι ενοχλημένοι, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι μόνον το ΔΝΤ και όχι όλοι οι δανειστές εκφράζει έντονες αντιρρήσεις και ζητά πρόσθετα μέτρα- σε ό,τι αφορά δε τους πολίτες, επισήμανε ότι «η παρούσα χρονική στιγμή είναι η χειρότερη της προσπάθειας που γίνεται» και ότι «τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη ορατά».

Σε ερώτημα, τέλος, εάν με δεδομένη την κατάσταση της οικονομίας, την ανεργία, το χρέος κλπ, θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη, ο υπουργός απάντησε ότι διαφωνεί, διότι «πιστεύει σε μια διαφορετική Ευρώπη, σε μια εναλλακτική και κοινωνική Ευρώπη» που δεν έχει ως συνταγή τη λιτότητα.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν η Ελλάδα είναι ικανοποιημένη από τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, ο υπουργός απάντησε «ότι συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την επίλυση του προβλήματος», προσθέτοντας ότι «δε θεωρούμε λύση να μετατραπεί η Ελλάδα σε μια αποθήκη εγκαταλελειμμένων ψυχών», καθώς και ότι «το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό και θέτει θέματα αξιών της Ευρώπης».

«Θα υπερισχύσει η αλληλεγγύη ή οι μονομερείς ενέργειες;» σχολίασε ο κ. Κατρούγκαλος, σημειώνοντας επίσης ως προς το θέμα του κλεισίματος των συνόρων, ότι «η δήλωση μετά το πέρας τη Συνόδου, απάλειψε τη φράση ‘τα σύνορα των Βαλκανίων έκλεισαν οριστικά’», ακριβώς διότι το κλείσιμο πίσω από τείχη δε θα λύσει το πρόβλημα.

Ερωτώμενος εάν η Ελλάδα εμπιστεύεται την Τουρκία, ο υπουργός απάντησε ότι «το ζήτημα είναι πολύ περίπλοκο» και ότι υπάρχουν θέματα πρακτικά και νομικά, καθώς δεν πρέπει να παραβιαστεί η Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες.

Αναφερόμενος στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και στο ερώτημα πώς η χώρα σκοπεύει να τους στείλει στην Τουρκία χωρίς χρήση βίας και απειλών, επισήμανε ότι «δεν είναι η υποχρέωση της Ελλάδας να στείλει πίσω στην Τουρκία τους υπάρχοντες περίπου 30-35 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες», ωστόσο «εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ οι προηγούμενες αποφάσεις της ΕΕ για μετεγκατάστασή τους και κατανομή τους» σύμφωνα με το σύστημα ποσοστώσεων.

Πρόσθεσε ότι μέλημα είναι να δημιουργηθούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσής των προσφύγων και μεταναστών στη Ειδομένη, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει τρόπος να φύγουν προς την Ευρώπη.

Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι οι Ευρωπαίοι δεν επιδεικνύουν ιδιαίτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα ως προς τη μετεγκατάσταση προσφύγων ο υπουργός σημείωσε ότι παραμένει νομική υποχρέωση των άλλων χωρών-μελών να δεχθούν μετανάστες από την Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό να εκδιωχθούν οι άνθρωποι αυτοί με τη βία, επομένως χρειάζεται ευρωπαϊκή στήριξη. Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση δε θα προβεί στη μαζική απέλαση μεταναστών και προσφύγων, καθώς σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης μία τέτοια ενέργεια χωρίς έλεγχο των συνθηκών στη χώρα υποδοχής θα ήταν παράνομη, αλλά και ανήθικη.

Όσον αφορά τις κατηγορίες κατά της Ελλάδας ότι είναι υπεύθυνη για το πρόβλημα, όπως για παράδειγμα από την Αυστρία, ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε ότι πρόκειται για «ξενοφοβικές αντιδράσεις», τα αποτελέσματα των οποίων πρέπει να επισημανθούν με αφορμή την είσοδο στη Βουλή της Σλοβακίας για πρώτη φορά του ξενοφοβικού κόμματος.

Στο ζήτημα της Τουρκίας και σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι η Ελλάδα έχει μια δύσκολη σχέση και ότι η Ευρώπη πρόσφερε πολλά δώρα στην Τουρκία, ο υπουργός τόνισε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός πήγε στην Τουρκία για να βρει «το διάβολο που κρύβεται στις λεπτομέρειες», σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει ζητήματα δημοκρατίας π.χ. ελευθερία του Τύπου, είναι όμως «παράγοντας κλειδί» στο συγκεκριμένο θέμα. Ερωτώμενος από τον Βρετανό δημοσιογράφο εάν εμπιστεύεται την κυβέρνηση Ερντογάν, ο Γιώργος Κατρούγκαλος απάντησε ότι «είναι η κυβέρνηση και με αυτούς πρέπει να συνεργαστούμε» καθώς και ότι «δεν μπορούμε να εξάγουμε δημοκρατία».


Πηγή: Θανάσης Γκαβός