Στον αέρα η συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για Παπαγγελόπουλο

Στον αέρα βρίσκεται η συζήτηση που επρόκειτο να γίνει την προσεχή εβδομάδα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος είχε κληθεί για παροχή εξηγήσεων έπειτα από αίτημα τόσο του Ευάγγελου Βενιζέλου όσο και των βουλευτών μελών της ΝΔ σε αυτή.

Μετά την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη δικαιοσύνη, κυβερνητικές πηγές θέλουν την κυβέρνηση να επιδιώκει την αναβολή της επίμαχης συνεδρίασης με το επιχείρημα ότι η σχετική συζήτηση θα ανοίξει και θα κλείσει στην Ολομέλεια, όπου βάσει του Κανονισμού θα τοποθετηθεί και ο κος Παπαγγελόπουλος.

«Ο Πρωθυπουργός ανήγαγε το θέμα από το επίπεδο της Θεσμών σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια. Το θέμα της Δικαιοσύνης θα ανοίξει και θα κλείσει στην Ολομέλεια», σημειώνουν από το πρωί κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Στην ουσία, ωστόσο, η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να αποφύγει το «σφυροκόπημα» του υπουργού από τα μέλη της Επιτροπής, που εκπροσωπούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και θα έχουν το δικαίωμα να περάσουν τον κο Παπαγγελόπουλο από "ιερά εξέταση" μέσω καταιγισμού ερωτήσεων, απαιτώντας συγκεκριμένες και ξεκάθαρες απαντήσεις, σε αντίθεση με την Ολομέλεια όπου δίνει τη δυνατότητα ελιγμών αφού ο αρμόδιος υπουργός απλώς θα κάνει μία τοποθέτηση από του βήματος όπου θα έχει τη διακριτική ευχέρεια να πει όσα εκείνος επιθυμεί.

Γι’ αυτό και είναι βέβαιο ότι η επιβεβαίωση του σεναρίου ματαίωσης της εν λόγω συνεδρίασης θα αντιμετωπίσει τη σθεναρή αντίσταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που δεν συνδέουν τις δύο διαδικασίες και θέλουν πάση θυσία να βρεθούν απέναντι από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ήδη άλλωστε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας κάνουν λόγο για μεθόδευση πρώτου μεγέθους αν η κυβέρνηση προσπαθήσει να αναβάλει τη συνεδρίαση της Επιτροπής.

Στις 21 Μαρτίου η προ ημερησίας διατάξεως για τη δικαιοσύνη;;

Στο μεταξύ, την παραπάνω εβδομάδα και όχι την προσεχή φέρεται τώρα να διεξάγεται η πολυαναμενόμενη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις εξελίξεις στη δικαιοσύνη, που αιτήθηκε χθες ο πρωθυπουργός.

Παρά τις διαβεβαιώσεις κοινοβουλευτικών πηγών ότι η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών αναμενόταν την προσεχή εβδομάδα και μάλιστα πριν την Παρασκευή, σήμερα οι πληροφορίες θέλουν τα κυβερνητικά πλάνα να έχουν αλλάξει και επικρατέστερη ημερομηνία αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι η 21η Μαρτίου μετά και τη Σύνοδο Κορυφής.

Σε κάθε περίπτωση επισήμως η ημερομηνία διεξαγωγής της συζήτησης, που αναμένεται να προσλάβει διαστάσεις μετωπικής σύγκρουσης της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα ανακοινωθεί επισήμως στις τρεις το μεσημέρι από το Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση - έπειτα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό - στη Διάσκεψη των Προέδρων.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά