Μάρδας για τουρκικές παραβιάσεις: Εμείς προτείνουμε λύση δια της διπλωματίας. Διαφορετικά... πόλεμος

«Δεν απάντησε ακριβώς με τα άρθρα, αντέδρασε με αυτό τον τρόπο. Τι θέλατε να κάνει εκείνη την ώρα, δηλαδή; Τι άλλο περιμένατε να πει; Δεν μπορεί να συνδεθεί το casus belli με το άλλο (σ.σ.: επέκταση των χωρικών υδάτων), αυτό είπε ο πρωθυπουργός, πολύ καθαρά και με σαφήνεια, μπροστά του ήμουν, που σημαίνει ότι το αναφαίρετο δικαίωμά μας υφίσταται, το casus belli δεν πρέπει να υφίσταται», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών σε σημερινή ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Βήμα FM, κληθείς να σχολιάσει την απάντηση του πρωθυπουργού περί casus belli κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου στη Σμύρνη.

Όμως ο Δ. Μάρδας τοποθετήθηκε και για το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο σε συνδυασμό με την αντίδραση της Αθήνας. Υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται τις σχετικές θέσεις της Τουρκίας και αντιδρά με«νότες» σε κάθε παραβίαση γιατί ο άλλος δρόμος θα ήταν... ο πόλεμος:

«Αυτό το θέμα, δεν το ακούμε για πρώτη φορά και όπως ξέρετε, κάθε φορά που έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις, εμείς κάνουμε τις «νότες», οι οποίες χρειάζονται στα όργανα, τα οποία θα πρέπει να παραλάβουνε αυτές τις «νότες»... Και έτσι συνεχίζεται αυτή η ιστορία, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει άλλη λύση. Δεν δεχόμαστε τις συγκεκριμένες θέσεις των Τούρκων. Διπλωματικά, όπως πρέπει να κινηθούμε, κινούμαστε και δεν βλέπουμε να υπάρχει άλλος τρόπος... Διαφορετικά, πόλεμος! Εγώ δεν βλέπω άλλη λύση, αν κάποιος έρχεται και μου λεει «δεν είναι σωστό αυτό το οποίο κάνεις», να μου δώσει τη λύση. [...]

«Αν κάποιος προτείνει κάποια άλλη λύση, να μου δώσει τη λύση σε αυτό το οποίο εμείς προτείνουμε. Εμείς προτείνουμε, με τη διπλωματική οδό, να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Η δεύτερη λύση, η οποία υφίσταται, είναι αυτό που σας είπα προηγουμένως (σ.σ.: πόλεμος)» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Οι δηλώσεις του υφυπουργού έρχονται μόλις μία ημέρα πριν την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, το χρονικό διάστημα 10-13 Μαρτίου, όπου θα έχει σειρά επαφών και συνομιλιών με επιχειρηματίες και φορείς της γείτονος χώρας. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται σε συνέχεια του 4ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες, Τρίτη, στην Σμύρνη, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Μάρδα στο Βήμα FM: 

Για τις σχέσεις με την Τουρκία και το casus belli

«To casus belli είναι κατ’ αρχάς αντίθετο στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Αυτό το θυμάμαι από τα ακαδημαϊκά μου, είναι ή το άρθρο 2 ή το άρθρο 4 του καταστατικού χάρτη, που απαγορεύει την απειλή χρήσης βίας. Αυτό είναι δεδομένο, λοιπόν από εκεί και πέρα, αυτό το απάντησε (ο πρωθυπουργός)… Δεν απάντησε ακριβώς με τα άρθρα, αντέδρασε με αυτό τον τρόπο. Τι θέλατε να κάνει εκείνη την ώρα, δηλαδή; Τι άλλο περιμένατε να πει; Δεν μπορεί να συνδεθεί το casus belli με το άλλο (σ.σ.: επέκταση των χωρικών υδάτων), αυτό είπε ο πρωθυπουργός, πολύ καθαρά και με σαφήνεια, μπροστά του ήμουν, που σημαίνει ότι το αναφαίρετο δικαίωμά μας υφίσταται, το casus belli δεν πρέπει να υφίσταται.

Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, εδώ και δύο χρονιές, από ό,τι θυμάμαι, είναι πλέον κοινοτικό κεκτημένο. Που σημαίνει ότι όποιος θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε, αυτό το κοινοτικό κεκτημένο, το έχει ως δεδομένο, σε ό,τι αφορά δε τα χωρικά ύδατα, εδώ έχουμε πάλι το κοινοτικό δίκαιο της Ε.Ε, όπου όλες οι οδηγίες, που αναφέρονται σε διάσωση και αλιεία, προβλέπουν - και είναι ένα από τα κεφάλαια, δεν θυμάμαι το νούμερο, που έχει να εξετάσει η Τουρκία, για να ενταχθεί στην Ε.Ε. - όχι έως τα 12 μίλια χωρικά ύδατα, 12 μίλια χωρικά ύδατα».

Για τις παραβιάσεις, στο Αιγαίο και τις αντιδράσεις της κυβέρνησης

«Αυτό το θέμα, δεν το ακούμε για πρώτη φορά και όπως ξέρετε, κάθε φορά που έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις, εμείς κάνουμε τις «νότες», οι οποίες χρειάζονται στα όργανα, τα οποία θα πρέπει να παραλάβουνε αυτές τις «νότες»... Και έτσι συνεχίζεται αυτή η ιστορία, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει άλλη λύση. Δεν δεχόμαστε τις συγκεκριμένες θέσεις των Τούρκων. Διπλωματικά, όπως πρέπει να κινηθούμε, κινούμαστε και δεν βλέπουμε να υπάρχει άλλος τρόπος... Διαφορετικά, πόλεμος! Εγώ δεν βλέπω άλλη λύση, αν κάποιος έρχεται και μου λεει «δεν είναι σωστό αυτό το οποίο κάνεις», να μου δώσει τη λύση. Τι θα έπρεπε να κάνουμε, στο πλαίσιο μιας κοινωνίας, παγκόσμιας κοινωνίας, η οποία έχει οργανωθεί με ένα μεγάλο σύνολο θεσμών, οι οποίοι επιδιώκουν να λύσουν όλα τα προβλήματα, με ειρηνικό τρόπο.

Αν κάποιος προτείνει κάποια άλλη λύση, να μου δώσει τη λύση σε αυτό το οποίο εμείς προτείνουμε. Εμείς προτείνουμε, με τη διπλωματική οδό, να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Η δεύτερη λύση, η οποία υφίσταται, είναι αυτό που σας είπα προηγουμένως (σ.σ.: πόλεμος).

Εγώ δεν βλέπω καμία υποχώρηση στο συγκεκριμένο θέμα. Υποχώρηση θα ήταν να πηγαίναμε στο ΝΑΤΟ και να λέγαμε «πράγματι η Τουρκία, έχει δίκιο»».

Για την επιλογή του πρωθυπουργού να μη σχολιάσει τις παρεμβάσεις της τουρκικής κυβέρνησης στην ελευθερία του Τύπου

«Έχουμε μία κυβέρνηση, αυτή εδώ η απόφαση έτσι έπρεπε να ληφθεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση, και καλώς έγινε».

Πηγή: skai.gr