Βέμπερ: Το προσφυγικό δεν λύθηκε με ευθύνη των εθνικών κυβερνήσεων

«Το πρόβλημα του προσφυγικού είναι τα θαλάσσια σύνορα, για τον λόγο αυτό θέλουμε συνεργασία με την Τουρκία», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην Ευρωβουλή, Μάνφρεντ Βέμπερ, σε συνάντηση με την αποστολή των Ελλήνων δημοσιογράφων στο Στρασβούργο.

«Χρειαζόμαστε μία δυνατή ακτοφυλακή αλλά η Ευρώπη δεν μπορεί να απομονωθεί», επισημαίνει, συμπληρώνοντας ότι βιώσιμη λύση στο προσφυγικό θα δοθεί μόνο με κοινή ευρωπαϊκή απάντηση.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν έτοιμη να δώσει μια οριστική λύση», τονίζει, ρίχνοντας την ευθύνη στις εθνικές κυβερνήσεις. «Το πρόβλημα είναι οι κυβερνήσεις, όχι οι Βρυξέλλες», τονίζει με νόημα, «αν ήμασταν ένα κράτος το προσφυγικό θα είχε λυθεί».

Για την Ελλάδα, ο κ. Βέμπερ δηλώνει πως το ΕΛΚ στηρίζει την απόφαση για επιπλέον βοήθεια για το προσφυγικό, τόσο χρηματική όσο και σε επίπεδο τεχνικής υποστήριξης. Υπενθυμίζει πάντως την αρχική δυσκολία συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών Αρχών και της Frontex.

Αναφερόμενος στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, ο γερμανός πολιτικός υποστήριξε ότι «το ελληνικό χρέος πρέπει να επιστρέψει σε βιώσιμα επίπεδα» και συμπλήρωσε: «Το πρόγραμμα δουλεύει εάν κάποιος κοιτάξει άλλες χώρες όπου προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν εφαρμοστεί, δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτό», καταλήγει.
Πηγή: Σταύρος Σαμουηλίδης, αποστολή Στρασβούργο