Μονγκερίνι: (Ο) Ισχυρός ρόλος της ΕΕ στη Συρία

«Κάνοντας μία συνολική αποτίμηση και παρά τις συνεχείς παραβιάσεις, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κατάπαυση πυρός αντέχει», δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φρεντερίκα Μονγκερίνι σήμερα, κατά την διάρκεια ενημέρωσης του Ευρωκοινοβουλίου. 

«Η κατάσταση είναι βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Καμία σημαντική ένοπλη επέμβαση δεν έχει λάβει χώρα τις τελευταίες ημέρες, αν και συνεχίζονται οι παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «πλέον φτάνει και ανθρωπιστική βοήθεια στις πληττόμενες περιοχές, ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες». 

Εντέλει αν και δεν μπορεί να πει κανείς ότι έχει διαμορφωθεί μία ρόδινη κατάσταση από τη μία μέρα στην άλλη, έχουν γίνει επιτέλους κάποια σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, ανέφερε περαιτέρω η Φ. Μονγκερίνι.  Ένα από αυτά είναι ο συντονισμός μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας σε στρατιωτικό επίπεδο, σε σχέση ιδίως με την εγκαθίδρυση και την παρακολούθηση της κατάπαυσης πυρός, διευκρίνισε για να υπογραμμίσει:

«Οπότε όσοι μιλούν για νέο ψυχρό πόλεμο σίγουρα είναι εκτός πραγματικότητας, αν ληφθεί υπόψη το τόσο υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο αυτών πλευρών».

«Η παρουσία της ΕΕ στη Συρία ενδέχεται να ενισχυθεί εντός των επομένων ημερών», προανήγγειλε η Ύπατη Εκπρόσωπος η οποία εξάλλου οριοθέτησε  και τον ανθρωπιστικό στόχο της Επιτροπής, που είναι να λάβουν βοήθεια πάνω από 1,7 εκ. Σύριοι στο εσωτερικό της χώρας.

Πέραν τούτου, εξήγησε, η ΕΕ  «παίζει σημαντικό πολιτικό ρόλο στο να δημιουργηθούν παράθυρα επικοινωνίας, εμπιστοσύνης και ουσιαστικής διαπραγμάτευσης μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πλευρών».

«Όλοι πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε σε αυτή τη φάση για να ανοίξουμε διάπλατα το παράθυρο που έχει δημιουργηθεί, σε τρία επίπεδα: το ανθρωπιστικό, της παύσης πυρός και το στρατιωτικό» υπογράμμισε η κ. Μονγκερίνι προσδιορίζοντας τους στόχους της ΕΕ ως εξής: 

«Να μετατρέψουμε την απελπισία σε ελπίδα, να κτίσουμε το μονοπάτι για την πολιτική αλλαγή στη Συρία και να δώσουμε στους Σύριους ένα μέλλον που να είναι δικό τους». 

Παρακολουθήστε την ομιλία της σε δύο μέρη στους ακόλουθους συνδέσμους:

Πηγή: skai.gr