Κομμάτι του παζλ για το σχέδιο μαζικών επαναπροωθήσεων έβαλαν Ελλάδα και Τουρκία

Ένα κομμάτι στο παζλ για το σχέδιο μαζικών επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών από την Ευρώπη στην Τουρκία έβαλαν στη Σμύρνη Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Ντραβούτογλου, οι οποίοι υπέγραψαν επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου επανεισδοχής ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία – η οποία όμως στην πράξη δεν τηρείται από την Άγκυρα εδώ και χρόνια.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις περνάνε από το την προσφυγική κρίση.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως με το πρωτόκολλο επανεισδοχής Αθήνα και Άγκυρα προωθούν από κοινού το περιζήτητο κανάλι νόμιμης μετανάστευσης στην Ευρώπη για τους ανθρώπους που πραγματικά δικαιούνται άσυλο, ενώ αποθαρρύνουν τους οικονομικούς μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στη Γηραιά Ήπειρο.

Το πρωτόκολλο «δίνει ένα μήνυμα σε μετανάστες που δεν έρχονται από εμπόλεμες ζώνες ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η πολιτική βούληση ούτε η δυνατότητα να περάσουν στην Ευρώπη – αυτή είναι η πραγματικότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι μετά το πρώτο βήμα που έγινε στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας για τις επαναπροωθήσεις, σήμερα έγινε ένα ακόμα βήμα, με την ελπίδα να υπάρξει οριστική συμφωνία στην επόμενη Σύνοδο, στις 17 Μαρτίου.

Μήνυμα ειρήνης στο Αιγαίο, αλλά οι διαφορές παραμένουν

Οι δύο ηγέτες επισήμαναν πως η προσφυγική κρίση μπορεί να λειτουργήσει επίσης ως εφαλτήριο για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο κ. Νταβούτογλου τόνισε πως οι εχθρικές πολιτικές του παρελθόντος πας «πήγαν πίσω» και δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει τώρα καμία στρατηγική επίθεσης απέναντι στην Ελλάδα.

Ανέφερε μάλιστα ότι θα ήθελε να μπορούσαμε να πάρουμε πίσω τις αποφάσεις του 1996, που οδήγησαν στην απειλή του casus belli από την τουρκική πλευρά σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της.

Ο έλληνας πρωθυπουργός απάντησε λακωνικά ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα κυριαρχικά δικαιώματά της, και προσέθεσε πως το casus belli είναι «κατάλοιπο του παρελθόντος», από τη «δεκαετία του 1960» (κάνοντας λάθος, καθότι στην πραγματικότητα χρονολογείται από το 1995).

Πάντως, συμφώνησε με τον κ. Νταβούτογλου ότι καμία πλευρά δεν κερδίζει από την έχθρα, ουσιαστικά χλευάζοντας το γεγονός ότι οι δύο γείτονες έχουν τόσο δυνατά αισθήματα για την εθνική άμυνα αλλά δεν τα στρέφουν κατά κατά των διακινητών ανθρώπων.

Ανησυχία για τις παραβιάσεις

Ο έλληνας πρωθυπουργός έθεσε και το θέμα των παραβιάσεων στο Αιγαίο, εκφράζοντας μάλιστα την ανησυχία του για την αύξηση των εμπλοκών και των υπερπτήσεων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα.

Ωστόσο, ο κ. Νταβούτογλου απάντησε με τη μόνιμη στάση αμφισβήτησης της Άγκυρας για τον ελληνικό εναέριο χώρο, λέγοντας ότι «αυτά που η Ελλάδα θεωρεί παραβιάσεις εμείς δεν τα θεωρούμε και το αντίθετο».

Επί τάπητος στο Συμβούλιο τέθηκε και το Κυπριακό, ενώ πριν το τέλος υπογράφηκαν συμφωνίες για συνεργασία στο χώρο του εμπορίου, των μέσων ενημέρωσης και του τουρισμού.

Μεταξύ άλλων, οι συμφωνίες προβλέπουν εμπορική σύνδεση του λιμανιού της Σμύρνης με την Θεσσαλονίκη, αλλά και δημιουργία απευθείας αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.
Πηγή: skai.gr